Za co utrácí státní a polostátní firmy? Skákací hrad, uhlí, bažanti i fanshop

Česká pošta

Škoda Auto před několika dny informovala, že pro Českou poštu dodá 371 fabií. Výběrové řízení na modernizaci vozového parku České pošty vyhrála společnost Drivalia Lease, která dodá zmíněné škodovky na tříletý operativní leasing. "Velmi si toho vážíme. Naše vozy splnily přísná kritéria výběrového řízení a v následujících třech letech budou sloužit v náročných podmínkách poštovního provozu," řekl vedoucí českého zastoupení Škoda Auto Jiří Maláček.

Česká pošta za posledního půl roku zadala několik větších zakázek. Patří tam například opravy a servis aut v regionech rozdělené na sedm částí, celkem za asi 37 milionů korun s DPH. Ofsetový tisk poštovních cenin a filatelistického zboží má stát 51 milionů korun s daní.

Do 24. července bylo možné se přihlásit do tendru na dodávky antigenních testů ze slin, podle vzoru smlouvy je maximální cena 30 milionů korun bez DPH. Aktuálně pošta připravuje podpis smlouvy s vybraným uchazečem. I při rušení některých poboček objednává pošta nový nábytek pro jiné pobočky, a to za více než 16 milionů korun s DPH. Smlouvu uzavřela 13. září.

[chooze:article;value:522977]

České dráhy

Nejdražší zadanou zakázkou za posledního půl roku u Českých drah je dodávka deseti podvozků ve čtyřech modifikacích pro soupravy InterJet za 103 milionů korun s daní.

Vedle nákupu vlaků ale České dráhy plánují za 78 milionů korun rozjet svůj fanshop. "Nabídku fanshopu aktuálně připravujeme ke spuštění. V této fázi můžeme doplnit, že tato nabídka je připravovaná tak, aby se její hospodaření pohybovalo v kladných číslech," uvedl k zakázce mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Trochu archaicky může působit objednávka uhlí za skoro 30 milionů korun. "Uhlí a paliva vyrobená z uhlí používáme v provozu parních lokomotiv v rámci produktu ČD Nostalgie a ve zbývajících kotelnách, které zatím ještě neprošly úpravou na ekologická paliva nebo jejich provoz nebyl ukončen," vysvětlil Šťáhlavský.

Na skoro 33 milionů korun zní čerstvě uzavřená smlouva Českých drah, která zajišťuje dodávky akčních oděvů. Ty jsou určené pro strojvedoucí, zahrnují součásti stejnokroje, například bundy, čepice, trička, kalhoty či polokošile.

Na konci června uzavřely dráhy smlouvu na pořízení skákacího hradu s logem Českých drah. Smluvní cena i s daní je 240 tisíc korun. Podle zadávací dokumentace má mít hrad rozměry pět až šest metrů, s délkou do osmi metrů a výškou do pěti metrů.

Správa železnic

Nejdražší veřejné zakázky na Správě železnic se týkaly obyčejně dodávek energií. Dodávka trakční energie na rok 2024 podle předpokladu vyjde na 4,6 miliardy korun bez DPH, dodávky vysokonapěťové elektřiny na příští rok na více než půl miliardy korun bez DPH.

Mimo energie je nejdražší zadaná zakázka na modernizaci traťového úseku Kolín–Babín včetně Libické spojky. Odhadovaná hodnota je 325 milionů korun bez DPH. Následuje zakázka na opravu kolejí v železniční stanici Strážnice s odhadovou cenou 139 milionů korun.

[chooze:article;value:519118]

ČEPS

Největší zakázka ČEPS je za 901 milionů korun s daní na servisní služby. Další je dodávka venkovních třípólových vypínačů za 64 milionů korun s daní.

Za 11 milionů s daní si ČEPS zajistil poradenské služby. "Zakázka bude zaměřena na poskytování poradenství v oblasti ekonomické, finanční, daňové, právní, oceňovací, regulatorní, technické, komerční a další," uvedl ČEPS na stránkách s tendrem.

Lesy ČR

Dvě největší zadané zakázky Lesů ČR za poslední půlrok jsou podpora provozu a rozvoj GIS systémů, což podle předpokladů vyjde na 75 milionů korun bez daně, a vyhotovení 14 lesních hospodářských plánů za předpokládaných 64 milionů korun bez daně.

Lesy ČR také plánují dodávky bažantů pro bažantnici v Konopišti. Celá akce má vyjít na 32 milionů korun bez daně, na dodání bažantů obecných má jít 30,5 milionu korun a na bažanty královské 1,5 milionu. Je otázkou, zda na ptáky padne celá částka, to by za tři roky znamenalo nákup desítek tisíc zvířat. Redakce TN.cz s dotazem oslovila Lesy ČR, ty odpověděly, že vyjádření bude do konce týdne.

[chooze:article;value:522907]

ČEZ

ČEZ letos v květnu vyhlásil jeden z největších tendrů za posledních dvacet let. V jaderné elektrárně Temelín chce měnit mezi lety 2028 až 2030 dva generátory. Vítězná firma má ke každému generátoru zajistit také náhradní rotor, příslušenství, instalaci a servis.

"V rámci výběrového řízení posoudíme kvalifikaci uchazečů, následně je vyzveme k podání nabídek. Vybráno bychom chtěli mít příští rok na jaře. Vlastní zařízení budeme měnit v závěru tohoto desetiletí," řekl člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Za posledního půl roku se podařilo zadat i několik dalších velkých zakázek, například dodávky spínacích přístrojů do vedení vysokého napětí za 1,4 miliardy bez daně nebo dodávky betonových trafostanic za 733 milionů korun bez daně.

Pošta letos chystala za 40 milionů korun průzkum spokojenosti zákazníků. Nakonec se rozhodla zakázku zrušit. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.