Za populární heslo o Palestině může hrozit vězení. Policie tápe

Od řeky až k moři bude Palestina svobodná. Splnění takového přání by vymazalo Izrael z mapy. Heslem se ohánějí teroristé z Hamásu a v poslední době i demonstranti v Praze. "Odkazuje ke zničení Izraele. Odkazuje ke zničení Židů žijících v Izraeli," upozornil Petr Papoušek z Federace židovských obcí v ČR. 

"Policie se zabývá jakýmkoliv projevem, který by mohl naplňovat tu trestněprávní rovinu," prohlásil mluvčí policejního prezidia Jakub Vinčálek. Jenže tady zatím tápe. Není totiž jasné, jestli lze heslo postavit na stejnou úroveň jako například posílání někoho do plynu. 

[chooze:article;value:528046]

"Je to šedá zóna, takže je třeba, aby to bylo z hlediska zákona kodifikováno, jak to je," myslí si Papoušek. Podle specialisty na mezinárodní právo musejí minimálně vůdci demonstrací vědět, že heslo není jen o svobodě. 

"Je to otázka úmyslu, jestli v tom je přímý úmysl. Zda to, co právě chce, je podněcovat k nenávisti. To by mohlo být trestné," poznamenal advokát Athanassios Pantazopoulos.

"Pokud někdo veřejně, ať už vědomě, nebo nevědomě, podporuje myšlenky násilného ukončení existence suverénního státu, tedy v tomto případě Izraele, tak to není možné tolerovat," zdůraznil europoslanec Ondřej Kovařík (ANO). "Evropská unie připravuje další rezoluci, která vyzve členské státy, aby proti této vlně extremismu začaly bojovat," prozradil europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:527955]

"On ten vývoj v této oblasti, ať už u nás, nebo ve světě, se ubírá takovým směrem, že bude čím dál těžší rozklíčovat, jestli jde o trestný čin, nebo ne. A černobílý pohled přestane stačit," uvedl advokát Jan Černý.

Další propalestinská demonstrace se v centru Prahy koná už tuto neděli. Policisté očekávají, že se jí zúčastní asi 300 lidí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.