Za špatné známky na vysvědčení děti krutě netrestejte, radí odborníci

"Poslední den školy s vysvědčením by měl být spíš spíše oslavou, protože dítě zvládlo celý školní rok. Zvládlo spoustu věcí, to je prostě důvod k oslavě bez ohledu na to, jak to dopadlo nebo nedopadlo," říká klinický psycholog Radek Ptáček.

Podle odborníků bychom neměli zapomenout ani na přiměřenou odměnu a pochvalu. "Pro děti je nejpřínosnější sociální odměna. Tou může být například společný oběd nebo zážitek," uvádí speciální pedagožka Lenka Felcmanová.

"Odměna by měla být taková, aby se na ni dítě těšilo, vědělo o ní a mělo z ní prostě hezký pocit. Takže ideální je se s dítětem domluvit dopředu, co mu udělá radost," dodává Ptáček.

[chooze:article;value:510560]

S dárky by se to ale podle něj v žádném případě nemělo přehánět. Nevhodný je například mobilní telefon v hodnotě několika desítek tisíc korun. Takovou částku si děti mnohdy ani nedovedou představit.

Naprosto nepřípustné jsou fyzické tresty za špatné známky. Rodiče by měli v tomto případě své děti jen lehce upozornit. "Ideální je, když si s dítětem sednou, společně vyhodnotí uplynulý rok, co se dařilo, z čeho mají radost a z čeho má dítě radost a kde je například prostor pro zlepšení,"  dodává Felcmanová.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.