Za staré zbraně dávají sběratelé desetitisíce. Čechům se válí na půdách

Zbraně se dělí do dvou základních skupin, tedy na střelné, jako jsou kuše, muškety, pušky, pistole a podobně, či chladné, jako například meče, bodáky, kopí a tak dále.

Na aukcích v České republice jdou na dračku především zbraně vyrobené v českých zemích, případně na území bývalé rakouské monarchie, nebo ty, které se do konfliktů vedených těmito zeměmi zapojily.

"Bude větší zájem o vojenské zbraně, které pamatují prusko-rakouskou válku, než o zbraně ze stejné doby, ale z Francie nebo Velké Británie. Stejnou situaci lze očekávat i v případě civilních zbraní. Půjde-li například o anglickou perkusní pistoli, bude o ni mít místní sběratel menší zájem než třeba o výtvor některého z pražských nebo vídeňských mistrů," vysvětlil jednatel aukčního domu Antikvity Praha Pavel Pochop. Dále jsou podle něj v Česku oblíbené zbraně ze Spojených států, hlavně ty, které mají souvislost s válkou Severu proti Jihu.

Celkově je ale paleta obchodovaných historických zbraní v Česku poměrně široká. "Počínaje bodnými a sečnými zbraněmi z 16. století přes chladné vojenské i civilní zbraně z období Františka Josefa I., prvorepublikové šavle a kordy až po současné limitované série (například pistole republika 1918–2018, viz galerie na konci článku). Nalezneme zde staré lovecké i vojenské pušky, důstojnické i generálské kordy (viz galerie na konci článku), ale i zajímavosti jako například staré samurajské meče (viz galerie na konci článku)," vyjmenoval majitel Galerie Goltzova tvrz Ladislav Málek.

[chooze:article;value:485428]

Na co je potřeba dát si pozor

U palných zbraní je ale potřeba si dát pozor na to, že k některým je potřeba mít zbrojní průkaz. Týká se to těch vyrobených po roce 1890. "Zákon je postavený tak, že vlastnictví zbraně, i takové, která je vyrobena podle vzoru před rokem 1890, nicméně podle výrobního čísla je prokazatelně vyrobena později, vyžaduje rovněž zbrojní průkaz. Taková zbraň musí být evidována v Centrálním registru zbraní a měla by k ní být vystavena karta zbraně, což si mnozí lidé, kteří se pohybují na některých dražebních portálech, vůbec neuvědomují. Vlastnictví takové zbraně je potom nedovoleným ozbrojováním," upozornil Pochop. Zbraň vyrobenou před rokem 1890 může vlastnit kdokoliv starší 18 let a nic víc k tomu nepotřebuje.

Vlastnictví zbraně vyrobené po roce 1890 je možné pouze v případě, že je znehodnocena pro sběratelské účely. "Znehodnocení většinou znamená několikanásobné provrtání hlavní, eventuálně následné zatavení hlavně, a musí být oficiální, nikoli amatérské," přiblížil Málek.

Jenže takto znehodnocené zbraně zase často v očích zkušených sběratelů ztrácí na ceně. Dalším velkým faktorem, který sráží cenu, je špatný stav. "To, v jakém stavu se zbraň dochovala, do značné míry určuje cenu. Pokud je to třeba kvalitní a bohatě zdobená zbraň, ale s hlubokou korozí, jejíž následky není možné snadno nebo vůbec odstranit, cena je mnohem nižší než u zbraně dokonale zachovalé" uvedl Pochop. Cenu dále snižují chybějící nebo nahrazené součástky nebo kusy výzdoby.

[chooze:article;value:489468]

Co zvyšuje cenu

Naopak cenu zvyšuje další vybavení. "Když je například součástí zbraně pochva, eventuálně opasek nebo ověsy, a to i když jsou ve špatném stavu. Ale i nekompletní zbraň má svoji cenu (viz galerie na konci článku)," zmínil Málek. "Každopádně nedoporučuji pokoušet se po nálezu zbraně o jakékoliv amatérské čištění nebo domácí opravy. Určitě získáte vyšší cenu, pokud ji přinesete v nálezovém stavu," varuje Málek. Ještě horšího počínání se mohou dopustit majitelé dobře dochované zbraně, když ji chtějí "zestařit" nebo "vylepšit".

Hodnotu zbraně ale většina lidí na první dobrou nepozná. "Ne vždy záleží na tom, jak je zbraň zdobená, protože se může jednat o vojenskou, nezdobenou zbraň, která má ale velmi vzácný výskyt a sběratelsky může být cennější než dekorovaná zbraň s běžným systémem, která se dochovala v mnoha exemplářích," popsal Pochop.

Něco se sice dá vytušit podle původu, někteří sběratelé se zaměřují třeba jen na některé konkrétní výrobce, ale i tam mohou být mezi jednotlivými kusy velké rozdíly. Proto je dobré se vždy obrátit na odborníky, kteří rádi pomohou zdarma po e-mailu nebo telefonu.

​Ani poškozené zbraně nemusí být zcela bezcenné

Zájemce naleznou mnohdy nejen sběratelsky vzácné kousky, ale i zcela běžné zbraně v nepříliš dobrém stavu. K tomu Pochop uvedl tento příklad: "Mladá dáma našla na půdě značné množství zbraní, které její dědeček hromadil bez hlubší znalosti. Na půdě předměty ještě značně utrpěly, takže cena jednotlivých kousků většinou nepřesahovala tisíc korun. Z takových předmětů se pak snažíme vytvořit logické soubory – například několik bajonetů, které pak v dražbě nabízíme společně jako jednu položku. To pak může někomu posloužit třeba jako nepříliš drahá dekorace."

Nejde ale jen o výzbroj, ale také o výstroj. "Je to již mnoho let, ale přišla k nám paní s velkou taškou s tím, že našla na půdě nějaký bajonet a helmu. Když jsme vše z tašky vyndali, tak tam byla dýka německé armády a napůl zrezlá helma, ale všechno to bylo zabaleno do maskáčové plachty a starých maskáčových kalhot. Nakonec dýka a helma stály pár tisíc korun, ale plachtu a maskáče jsme identifikovali jako výstroj německé armády z druhé světové války z afrických divizí v ceně sto tisíc korun. Nikdo z rodiny neměl tušení, kde se to u nich na půdě vzalo. Tyto věci často skončí v popelnici," připomněl Málek.

Sbírali jste podpisy slavných lidí? Můžete za ně dostat pořádný balík:

[chooze:gallery;value:30345]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.