Záběry srážky vlaků: Strojvedoucí si uvědomil problém. Bylo ale už pozdě

Jak ukazuje video z průmyslové kamery, která zachytila středeční srážku vlaků v Pardubicích, rychlík společnosti RegioJet stihl před nárazem zastavit. Vidět je příjezd nákladního vlaku a následně RegioJetu, který zastavuje. Druhý vlak ale v jízdě pokračuje.

Podle webu Zdopravy.cz se RegioJet z nádraží rozjel až na rychlost 60 kilometrů za hodinu. Nákladní expres měl jet v době srážky rychlostí asi 30–40 km/h.

[chooze:article;value:558890]

Nehodu teď vyšetřuje Drážní inspekce. "Na místě mimořádné události minul vlak Ex 1021 návěstidlo v poloze zakazující jízdu a vjel do postavené vlakové cesty pro nákladní vlak," popsala. Oba strojvedoucí přežili díky tomu, že se ukryli ve strojovnách lokomotiv.

"Zda se jednalo o technickou závadu, o lidskou chybu či o kombinaci obou faktorů, je předmětem podrobného šetření a konkrétní závěry není možné předjímat," dodala inspekce. Podle majitele RegioJetu Radima Jančury strojvedoucí tvrdí, že jednal správně.

Ke srážce došlo ve středu před 11. hodinou poblíž nádraží Pardubice-centrum. Zemřely kvůli ní čtyři ženy – dvě Ukrajinky a dvě Slovenky. Zranily se na dvě desítky lidí. Škodu Drážní inspekce odhadla na 110 milionů korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.