Začalo mezinárodní cvičení Ample Strike. Zapojí se do něj i piloti aktivní zálohy

Vojenské cvičení, kterého se účastní 14 armád, potrvá do 20. září a bude mít hned dvě prvenství. Například čtyři bojové letouny ALCA budou působit na nevojenském letišti v Českých Budějovicích. Dalším prvenstvím pak je, že se letošního cvičení účastní i aktivní zálohy včetně dvou až tří pilotů.

Cvičení probíhá také na vojenském letišti v Čáslavi, dále pak ve dvou vojenských újezdech, a to v Libavé a Boleticích. "Cílem je sladění činností předsunutých leteckých návodčí s osádkami letounů a vrtulníků v mnohonárodním prostředí," řekl ředitel cvičení Ample Strike 2024 Michal Kudyn.

[chooze:article;value:544826]

​Letečtí návodčí jsou vojáci, kteří mají v případě ostré akce působit za bojovou linií a navádět vzdušné síly na cíle v týlu nepřítele. Cvičení se účastní například letadla ALCA, CASA nebo rumunské vrtulníky Puma. V čáslavském hangáru jsou také dvě bezpilotní letadla Reaper.

V akci je na 500 vojáků, z toho 200 zahraničních. Za zvýšený provoz a hluk letadel a vrtulníků se armáda obyvatelům nedalekých obcí omlouvá. Provoz ve vzduchu prý bude ve většině případů končit s 23. hodinou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.