Záchrana na poslední chvíli. Takhle nepřijdete o své benefity

Jednou z možností, jak řešit, že máte ještě hromadu benefitních bodů, je jejich převedení do příštího roku. To ale nemusí být vůbec snadné a ne vždy to zaměstnavatelé umožňují. "Měli byste se nejprve podívat do vnitřních pravidel směrnice, kterou máte na pracovišti k dispozici, a zjistit, jestli vám zaměstnavatel umožňuje ty body převést," začala expertka na daňovou politiku Lucie Dryáková z firmy Deloitte.

Má to ale malý háček. "Pokud si je budete převádět do příštího roku, tak ve většině případů se bude jednat o plnění toho následujícího roku. Tím pádem se vám to bude započítávat do limitu čerpání příštího roku," upozornila Dryáková. 

[chooze:article;value:531443]

​"Pokud máte například 10 tisíc nevyčerpaných benefitů a zaměstnavatel vám připisuje ročně třeba 15 tisíc, tak když si to převedete, budete mít na svém kontě 25 tisíc a budete nad limitem. Bude tedy záležet na vašem zaměstnavateli, jestli vám dovolí v příštím roce vyčerpat celých těch 25 tisíc, kdy z toho rozdílu budete platit odvody, anebo vám zaměstnavatel řekne, že máte smůlu a musíte utratit nižší částku," popsala s tím, že zbytek může pak propadnout.

V tuto chvíli čerpají Češi mnohem víc bodů než obvykle. "S největší pravděpodobností to bude tak, že převedené body sníží limit v tom dalším roce. Kvůli tomu vlastně vidíme zhruba o třetinu vyšší čerpání benefitních bodů oproti stejnému období v loňském roce," zmínil marketingový ředitel Sodexo Benefity Jan Michelfeit.

[chooze:article;value:519229]

​Na to, že lidé nestíhají čerpat, reagují i obchodníci. "Letos jsme si připravili novinku a to je možnost převedení volnočasových benefitů na poukaz o zájezd. To je velká výhoda právě pro ty, kterým by třeba ty volnočasové benefity koncem roku propadly a nyní na tomto poukazu jim budou platit až do roku 2025," navrhla obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek.

V tuto chvíli, když chcete body využít ještě letos, se nabízí několik řešení. "Buď ty body mohu utratit za něco, co si rovnou vezmu, například v lékárně si můžu koupit nějaké léky. Nebo ty body si prodloužit i tím, že si koupím nějakou poukázku, a tím pádem ty body utratím," doplnil Michelfeit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.