Záhada koule vyplavené na pláž je rozluštěna. Japonci teď spílají vládě

Vejce Godzilly či míč z vesmíru. To byly některé tipy lidí na to, kde se vzala na pláži kousek od Tokia velká koule. Další lidé tipovali například nevybuchlou minu. Původ koule, kterou ve čtvrtek z pláže odstranili, je ale o hodně prozaičtější, uvedl web stanice BBC.

"Myslím, že všichni měli obavy a byli zvědaví, o co jde, ale ulevilo se mi, že práce skončila," řekl japonskému webu newsdig tamní inspektor. Podle oceánografa ale nic děsivého na kouli není, Jde o obyčejnou kovovou bójku, která ve vodě zrezivěla.

"Je to velmi rozpoznatelné," řekl BBC. "Používáme je na skladování věcí, které chceme, aby plavaly ve vodě," dodal. Vyplavují se podle něj často i na skotských plážích. 

[chooze:article;value:491412]

Že nejde o nic děsivého, ale poznala i spousta Japonců. "Nemůžu uvěřit, že úředníci ze země obklopené oceánem nepoznají kulatou kovovou bójku," postěžoval si podle BBC jeden z nich. "Je to kovová bójka. Stydím se, že jsem Japonec," poznamenal další.

Že obří kouli rychle Japonci neidentifikovali, překvapilo i oceánografa Inalla. "Možná si to spletli s minou z druhé světové války, ale ta by měla hroty," vysvětlil. Kovové bójky v oceánu mohou plavat desítky let. Uvolnit se můžou například při silné bouři.

Zvláštní reakci japonské vlády mohla způsobit bezpečnostní situace. Britský deník The Guardian například připomněl, že v kontextu nedávného objevení špionážních balónů na území USA japonské autority rovněž prověřovaly možnost, jestli se nejedná o nějaké výzvědné zařízení.

Moře vyplavilo kouli na japonskou pláž:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.