Záhadné zápaly plic z Číny už jsou v Evropě, oznámilo ministerstvo

Minulý týden varovala světová zdravotnická organizace (WHO) před respiračními onemocněními u dětí v Číně. Některé dětské nemocnice už mají kvůli zvýšenému počtu případů problémy s kapacitou. Více si přečtěte v tomto článku na TN.cz.

"Tyto zápaly plic se začaly objevovat i v Evropě. My v tuto chvíli mapujeme informace od ECDC (Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí, pozn. red.) a dalších zdrojů," řekl ve středu náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

[chooze:article;value:530873]

​Dodal, že první případy onemocnění jsou hlášeny z Francie, Nizozemí a z dalších evropských států. Podle Dvořáčka je ale určení původu onemocnění složité, protože má příznaky podobné jako běžná evropská plicní onemocnění.

Onemocnění se objevuje spíše u dětí starších pěti let. Zatím podle náměstka nejsou důkazy o strmě rostoucím počtu nakažených, které by ukazovaly na vznikající epidemii. Celkový počet onemocnění plic u dětí v Česku je momentálně v jednotkách případů, což odpovídá obvyklému stavu.

Dvořáček také slíbil, že detailnější statistiky nejenom ohledně počtu případů, ale i o dostupnosti vhodných antibiotik, zveřejní ministerstvo zdravotnictví příští týden. Dodal, že na onemocnění by měly účinkovat léky, které jsou normálně dostupné.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.