Zájem o lyžařské kurzy se snižuje. Rodiče na ně nemají peníze

Veronika se už těší na první lednové dny. Bude lyžák. "Chci si užít se svou třídou," svěřila se žákyně sedmé třídy. Ještě nemá na čem jezdit. Naštěstí se ale blíží Vánoce. 

Parta vyrazí do Říček v Orlických horách s ní. "Taťka říkal, že si to užiju, tak ať jedu," poznamenala Sofie. 

V Chrasti jsou tři třídy sedmáků, ale nepojedou zdaleka všichni. "Máme v ročnících 60 dětí a jede 36 dětí," popsala učitelka Barbora Nováková.

Týdenní lyžařský kurz stojí 3 500 korun. Další položkou je cena skipasu. Ta se pohybuje okolo 2 000. A povinností je ještě mít vlastní nebo půjčené lyže. 

[chooze:article;value:530609]

"Výdaje rodin stoupají, ten lyžařský výcvik může být zátěží," míní starosta Chrasti Vojtěch Krňanský (nestr.). Řada rodičů na kurz zkrátka nemá. Radnice tak přispěchala s podporou. Na každého účastníka přispěje 5 000 korun.

Lyžařský výcvik nenaplní ani v Náchodě. "Ze 100 žáků sedmých ročníků se jich přihlásilo 78. Můžou se naskytnout i důvody ekonomické," upozornil ředitel Základní školy Komenského František Majer.

Školy hledají možnosti, jak mohou ušetřit. Někde jezdí jednou za dva roky a slučují ročníky nebo si vybírají levnější chaty. Dobrou cenu si v Krkonoších vyjednala třeba pardubická střední potravinářská škola, i tak ale šla cena oproti předloňsku nahoru. "Nárůst cen je to 50 procent. Cena za noc je 750 korun," řekl ředitel Zdeněk Zítko.

[chooze:article;value:527764]

Jako by byly školní lyžařské kurzy v posledních letech prokleté. Loni je poznamenala významná obleva, takže děti musely jezdit daleko za sněhem. Před tím vleky nejezdily kvůli covidu a dnes je na pořadu dne pro změnu zdražování. 

Letos některé školy týdenní kurzy nepořádají vůbec a vsadily jen na jednodenní lyžařské výlety.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.