Zájem o památky letos poklesl. Může za to extrémní počasí i olympiáda

Mezi důvody, proč lidé vyměnili zámecké komnaty za vlastní obývací pokoje, patřilo třeba mistrovství Evropy ve fotbale nebo letní olympijské hry. Obě sportovní události dohromady ukrojily z letních prázdnin 31 dní. Negativní dopad na návštěvnost mělo podle památkářů i horké počasí, opakované silné bouřky a také pokles kupní síly obyvatel.

Národní památkový ústav spravuje v Plzeňském kraji 13 hradů, zámků a klášterů. Během dvou měsíců je navštívilo 120 753 lidí, což je o pět procent méně než loni.

Jediným objektem, který zaznamenal dvouprocentní nárůst prázdninové návštěvnosti, byl zámek Červené Poříčí. Ten oslovil řadu turistů výstavou originálních květinových aranží nazvanou Sladké léto.

[chooze:article;value:572015]

Zámku Kozel zvedl v celkových statistikách návštěvnost přilehlý park, na jehož prohlídku se od letošního roku prodávají vstupenky samostatně. Nové opatření vyvolalo na začátku sezóny velký rozruch, ale nakonec byl i o zpoplatněný areál mezi lidmi zájem.

Tradičně nejnavštěvovanějšími památkami Plzeňského kraje byly hrady Rabí, Velhartice a Švihov. Naopak výrazný propad zaznamenal zámek Nebílovy, kam přišlo o 34 procent lidí méně než během loňských prázdnin.

Po nadprůměrné jarní části návštěvnické sezóny ale zaznamenaly pokles památky v celé republice, a to v průměru o osm procent. Během letošního července a srpna navštívilo státem vlastněné hrady a zámky celkem 1,8 milionu návštěvníků. Loni jich bylo přibližně o 100 tisíc víc.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.