Zákon má firmám nařídit, kolik mají mít žen ve vedení. Reaguje na směrnici EU

Návrh zákona, který by měl určovat pravidla pro zastoupení obou pohlaví ve vedení velkých firem, ve středu schválila vláda. Velkým obchodním společnostem by předepisoval, aby měly ve svém vedení alespoň třetinu žen, případně mužů, pokud by byli v menšině.

Úprava by se měla týkat firem s více než 250 zaměstnanci a obratem před 50 milionů eur (1,24 mld. korun), nebo aktivy ve výši přes 43 milionů eur (1,06 mld. korun). Pro takové společnosti by zákon předepisoval, aby měly v dozorčích a správních radách nejméně 40 % žen, popřípadě i mužů, kdyby jich bylo méně, nebo by jich v představenstvu i radách měly mít dohromady aspoň 33 %.

[chooze:article;value:554432]

Podle údajů České národní banky by podmínky splňovaly společnosti ČEZ, Komerční banka, Moneta Money Bank, Philip Morris ČR, Kofola ČeskoSlovensko a Colt CZ Group SE, píše se v odůvodnění zákona.

"Aktivity prosazující rovnost žen a mužů mají klíčový význam pro budování spravedlivé společnosti a jsou důležité pro hospodářský růst a konkurenceschopnost. Zvýšení zastoupení žen ve vedoucích orgánech společností může být prospěšné i pro společnosti samotné či může vést ke zlepšení výkonnosti společností," argumentují autoři.

Firmy už ženy ve vedení mají

Třeba pro Monetu by splnění podmínek nemělo údajně být problémem. "V dozorčí radě máme nyní devět členů, z toho jsou čtyři ženy. Ženy tedy mají v naší dozorčí radě zastoupení 44 %. Představenstvo, které je voleno dozorčí radou, má nyní pět členů, z toho je jedna žena. Dohromady tedy máme v řídících funkcích 14 členů, z toho je pět žen a mají tedy zastoupení 35,7 %," uvedla pro TN.cz ředitelka lidských zdrojů a členka dozorčí rady Klára Escobar.

[chooze:article;value:551903]

Podobně je na tom i Komerční banka. "Podíl žen v manažerských pozicích patří mezi naše dlouhodobé strategické priority, čili plánované zákonné podmínky pro nás nejsou novinkou. My sami již několik let směřujeme k dosažení třetinového podílu žen v managementu a zaměřujeme se na takové aktivity, které nám pomáhají tohoto cíle dosáhnout. Například v dozorčí radě máme v současnosti 55 % žen," uvedla mluvčí banky Šárka Nevoralová.

A výjimkou není ani ČEZ. "Skupina se už v roce 2021 ve své strategii Vize 2030 zavázala dosáhnout 30% zastoupení žen v managementu. Realizujeme řadu navzájem provázaných kroků, jak toho dosáhnout. Zaměřujeme se například na systémové odstranění praktických vnějších a vnitřních bariér kariérního růstu," popsala mluvčí skupiny Alice Horáková.

[chooze:article;value:559743]

Krok je reakcí na evropskou směrnici přijatou v listopadu 2022 a návrh předložil ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). Česko musí přijmout opatření, aby jí vyhovělo do 28. prosince letošního roku, a proto vláda požádala Sněmovnu o přijetí zákona již v prvním čtení.

Ve srovnání s ostatními zeměmi Evropské unie si Česko nestojí v zastoupení žen ve vedoucích pozicích příliš dobře. V říjnu 2022 bylo v zemích EU celkově 32,2 % žen ve vedoucích orgánech dotčených společností, v Česku to bylo cca 21 %. Celkově se Česko umístilo na 20. místě.

Na kvóty na ženy není zatím Česko připravené, myslí se odborníci (02/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.