Žáky dostaly úlohy o peru i magický čtverec. Zkuste si přijímačky na gympl

[chooze:gallery;value:35552]

Páťáci dostali v zadání z češtiny za úkol odpovídat na otázky o básničce The Flek od Tima Burtona. Museli například určit počet slabik ve verších první sloky. 

Spoustě žáků dal zabrat i text o Serafině z románu Serafina a černý plášť Roberta Beattyho. Tam museli určovat zájmena či jaká slova jsou spisovná.

[chooze:article;value:550781]

"Měla jsem strach, že matematika bude těžší," přiznala desetiletá Anička. Nejvíce ji potrápila 14. úloha. V té museli žáci počítat, kolik schodů vede do prvního patra pyramidy nebo kolik má bílých schodů.

Šestiletá gymnázia

Přijímačky dělali v úterý i sedmáci. Ti museli například řešit zadání s textem o plnicím peru. V některých otázkách museli být kreativní. "Napište podstatné jméno, které je v 1. pádě čísla jednotného jednoslabičné, je příbuzné se slovem LŽIVÝ a skloňuje se podle vzoru MUŽ," dostali například zadáno.

Museli také skládat přeházený text z Tunelu kostí Victorie Schwabové. Nevyhnuli se ani určování shodného a neshodného přívlastku.

V matematice dostali sedmáci k řešení například kruhový diagram. Z toho museli poznat, kolik dětí chodí do jakého kroužku. 

[chooze:article;value:550707]

Spoustu žáků dostal i takzvaný magický čtverec. Součet tří zlomků je v něm stejný v každém řádku, sloupci a v každé úhlopříčce a rovná se 1. Žáci pak museli určit, jaký se nachází v šedém poli.

Jak přijímačky vypadaly a jestli byste je zvládli vy, si můžete vyzkoušet sami. Zadání z češtiny najdete na začátku článku, z matematiky zde:

[chooze:gallery;value:35549]

​Takto žáci reagovali na páteční přijímačky na čtyřleté obory:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.