Západ se snaží zničit celý bývalý Sovětský svaz, rozčílil se Lavrov

Západ se snaží dostat nejbližší ruské spojence v postsovětském prostoru do takové situace, aby museli vazby s Moskvou zpřetrhat. Ve středu to prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, informovala agentura TASS.

"Naši strategičtí partneři si v poslední době stěžovali, že byli uvedeni do velmi nepříjemné pozice. Snažili se ale neudělat nic, co by způsobilo ekonomické škody," prohlásil Lavrov.

[chooze:article;value:504863]

Podle něj jsou někteří spojenci Ruska pod "křížovou palbou". "Západ metodicky a cynicky požaduje, aby tyto země nedělaly nic, co je v rozporu se západními zájmy. Slibuje jim hory doly, přitom ve skutečnosti jen zasahuje do jejich vnitřních záležitostí," pokračoval šéf ruské diplomacie.

"Mám na mysli především střední Asii a jižní Kavkaz, kde už roste ekonomická role Západu," doplnil. Jak konkrétně ale Západ škodí třeba Kazachstánu, Turkmenistánu nebo Kyrgyzstánu, ale nevysvětlil.

Lavrov není první ruský politik, který se snaží osočit Spojené státy americké a Evropskou unii ze snahy zničit postavení Moskvy. Bylo to přitom Rusko, které nevyprovokovaně v únoru 2022 zaútočilo na Ukrajinu a rok a půl s ní válčí.

[chooze:article;value:504268]

Trojice z postsovětských republik se přitom k Západu připojila dobrovolně už před lety. Estonsko, Lotyšsko a Litva vstoupily do NATO v roce 2004. Gruzie a Ukrajina o členství dlouhodobě usilují, připomíná Rádio Svobodná Evropa.

"Současně se rozšiřuje síť nevládních organizací financovaných z rozpočtů USA a EU. Nebudu je vyjmenovávat, všichni je znají. Ale i přesto všechno věřím, že postsovětské státy zůstanou pospolu s Ruskou federací. Jsou to skutečně naši spojenci. Den vítězství, 9. května 2023, to znovu potvrdil," uzavřel Lavrov.

Putin obvinil Západ, že ve skutečnosti vede válku proti Rusku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.