Západní sankce Rusko decimují. Jeho ekonomika se propadá do hluboké krize

60 dolarů za barel ruské ropy z tankerů. Na stejném cenovém stropu se krátce po zemích Evropské unie shodly i země G7 s Austrálií.

"Věříme, že strop bude mít požadovaný účinek a omezí schopnosti pana Putina profitovat z prodeje ropy a nadále používat tyto peníze k financování své válečné mašinérie," uvedl mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby.

Podle Kyjeva by měl být ale strop snížen ještě o polovinu, tedy na 30 dolarů za barel. Rozhodnutí politiků ale ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj i tak uvítal.

[chooze:article;value:477606]

"Setkání ministrů spravedlnosti zemí G7 v Berlíně bylo nesmírně užitečné. Bylo věnováno právě tomu, aby okupantský a agresorský stát zaplatil za vše, co udělal. Na výsledcích jednání je vidět, že zde rozhodně nechybí ochota spolupracovat," prohlásil Zelenskyj.

Pro Rusko, kterému prudce klesají čísla ve vývozu ropy, to je velká rána. Prezident Putin ale tvrdí, že o ruskou ropu je zájem i jinde a už v minulosti prohlašoval, že země nebude dodávat paliva státům, které se k cenovému stropu připojí.

Západ se dlouhodbě snaží ruskou ekonomiku zbrzdit tvrdými sankcemi. Moskva se dlouho tvářila, že nemají zdaleka takový vliv, jaký Západ čekal. Poslední dobou se ale podle odborníků projevují víc, než je Putin ochotný přiznat.

[chooze:article;value:477574]

​"Ruská ekonomika se propadá do hluboké krize i podle oficiálních statistik. Je však pravděpodobné, že skutečná realita je pro Rusko ještě daleko horší. Kombinace sankcí, odchodu zahraničních firem a obřích výdajů na válku pravděpodobně bude nutit Rusko k tomu, aby přešlo na válečnou ekonomiku," myslí si ekonom Štěpán Křeček.

V takovém případě vláda přebírá kontrolu nad řízením ekonomiky a uzpůsobí ji aktuální válečné situaci, vetšinou ve prospěch armády.

Rusko už teď trpí vysokou nezaměstnaností, inflací a propadem ekonomického růstu. Rozhodnutí o zastropování ceny ropy navíc může ruskou státní kasu připravit v přepočtu o téměř tři miliardy korun denně.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.