Zaskočení influenceři. Jejich chování při volbách naštvalo firmy, ruší spolupráce

[chooze:gallery;value:35490]

​O nemalé peníze přišli slovenský zápasník Attila Végh a modelka Jasmina Alagič. Oba jsou hodně aktivní na sociálních sítích, kde často propagují různé firmy. Dvěma společnostem se ale nelíbilo chování influencerů před prezidentskými volbami, ve kterých podpořili Petera Pellegriniho.

Zápasník Végh kvůli tomu konkrétně přišel o spolupráci se slovenským zastoupením automobilky Renault. Végh na instagramu zveřejnil komunikaci svého manažera a zástupkyně automobilky. "Obdržel jsem e-mail, kterým mě jistá komerční značka 'trestá' za to, že jsem svobodně projevil při volbě prezidenta svůj soukromý politický názor a přesvědčení v domnění, že žijeme v zemi, kde se to svobodně projevit může," napsal Végh k příspěvku.

V e-mailu, který zápasníkův manažer dostal, se uvádí, že je společnost Renault apolitická a to samé chce po svým ambasadorech. "Nemůžeme mít oficiální a placené ambasadory, kteří nejsou apolitičtí a veřejně se staví na některou stranu, a je jedno na kterou," uvedla za společnost žena podepsaná jako Iva.

[chooze:article;value:541598]

​Zápasník toto vysvětlení ovšem nepřijal a tvrdí, že lidem za názory bude hrozit i vězení. "Realita je zřejmě taková, že pokud máte a nedejbože projevíte svůj názor veřejně, může se stát, že přijdete o partnerství, možná byznys a možná nás později budou za názor i zavírat," napsal zklamaný Végh, který u svého příspěvku vypnul možnost komentování.

O peníze přišla i Jasmina

Moderátorka Jasmina Alagič, která žije s rapperem Rytmusem, zase přišla o možnou spolupráci se značkou Rauch, která vyrábí nápoje. Také Alagič na svém instagramu zveřejnila komunikaci se zástupkyní značky.

"Vzhledem k situaci před a po prezidentských volbách, k postoji a k vyjádřením Jasminy na jejích sociálních sítích se klient rozhodl spolupráci s Jasminou nezačít," píše se v e-mailu. Naštvaná Alagič k příspěvku ironicky napsala, že toto je prý ta svoboda slova. Vadí jí, že se značkou zatím neměla uzavřenou smlouvu, a nebyla tedy ničím vázána.

​Moderátorka už prý kontaktovala své právníky. "Momentálně koncipujeme list, který pošleme přímo do rakouské centrály společnosti Rauch," napsala Alagič ve čtvrtek. I ona vypnula možnost příspěvek komentovat, a dokonce si zamkla celý profil.

Se společností Rauch si nakonec Alagič zatelefonovala a následně původní příspěvek smazala. "Všechno jsme si krásně vysvětlili a na obou stranách panuje spokojenost z toho, jaké máme vztahy," uvedla modelka. 

Kritizovaný Rytmus

Terčem kritiky se v poslední době stal i partner moderátorky, rapper Patrik Vrbovský neboli Rytmus. Ten také podpořil před volbami Pellegriniho, a navíc měl schůzku na slovenském úřadu vlády. Když se ho na toto setkání zeptal novinář, tak Vrbovský zveřejnil novinářovo telefonní číslo. Následně se za tento krok omluvil. 

Slovenské volby nakonec vyhrál právě Pellegrini. Událostem se věnoval pořad Svět za hranicemi:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.