Zasněžené sjezdovky praskají ve švech. Školy vyrazily na lyžařské kurzy

Počasí zatím účastníkům lyžařských kurzů nepřeje. Místo, aby se děti vydaly na sjezdovku, obuté do přeskáčů a s lyžemi v rukou nastupují do autobusu. Cesta dlouhá přibližně 20 minut je zatím jediný způsob, jak si letos mohou alespoň trochu užít lyžování.

Šumavský skiareál Kvilda je jediný v širokém okolí, který je stále ještě v provozu. Právě proto tam míří většina škol.

"Zatím doufám, že končit nebudeme muset. Jedeme díky tomu, že jsme se dobře připravili, ale i díky tomu, že Kvilda obecně má pro zasněžování dobré podmínky," řekl provozní areálu Richard Jirouš.

[chooze:article;value:482773]

Autobusy teď jezdí zaplněné do posledního místečka. Navíc se musejí několikrát otáčet. Řidiči tak mají práce až nad hlavu.

"Večer jsme se dohodli na nějaký čas, v jedenáct nám v noci volali, že je to jinak, a prostě teď ráno jsme se dozvěděli přesný čas, kdy vlastně odjíždíme. Tohle je složité," uvedla Ivana Zieglerová, učitelka ze ZŠ Čimelice.

Školy za dopravu nic platit nemusí. Autobusy pro ně zajišťuje skiareál, ve kterém se ale kolem poledne stojí nemalé fronty. Na programu měly mít děti i běžky. Těch se ale kvůli nedostatku sněhu musely vzdát úplně a učitelé vymysleli náhradní program.

[chooze:article;value:482482]

"Jdeme se podívat do okolí, protože tady na Šumavě jsou i krásné turistické trasy a krásné výhledy. Takže vycházky," dodala Zieglerová.

Už příští týden by se ale mohla situace zlepšit. "Příští týden přinese ochlazování a sněžení přechodně už od středních nadmořských výšek," předpovídá meteoroložka Dagmar Honsová.

Čimelická základní škola chystá pro letošek ještě dva lyžařské kurzy. Ty už by se tak mohly obejít bez komplikací. Jeden kurz vyšel letos účastníka na šest tisíc korun. Například hotel, kde se škola ubytovala, musel kvůli rostoucím nákladům zdražit o zhruba 35 procent.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.