Zázrak na dně oceánu. Vědci tam našli organismy, které mohou zachránit lidstvo

Nově objevené houby, jež by mohly pomoci milionům lidí, se vyskytují v tzv. zóně soumraku, tedy v hloubce od 200 do 1 000 metrů pod hladinou oceánu, těsně mimo dosah světla. Mnoho zde žijících organismů se blíže hladině nevyskytuje. A právě jejich poznání a využití by podle studie publikované časopisem Frontiers in Science mohlo otevřít dveře novým lékům, které se mohou vyrovnat síle penicilinu.

Podmořská zóna soumraku se vyznačuje vysokým tlakem, tmou a nízkými teplotami. "Houby mají jedinečnou schopnost se v tomhle extrémním prostředí adaptovat," řekl výzkumník z univerzity v San Diegu Fabio Favoretto deníku The Guardian. Mezi nově objevenými druhy hub by podle něj mnohé mohly mít unikátní vlastnosti důležité právě pro výrobu léčiv.

[chooze:article;value:525358]

Vědci jsou optimističtí i proto, že vidí historické podobnosti mezi objevem penicilinu a aktuálními výzkumy. "Penicilin je antibiotikum, které původně pochází z houby zvané penicillium. Podobné látky bychom tedy mohli najít i u těchto oceánských hub," dodal Favoretto.

Bakterie zvýšily svou odolnost. Může za to i nedostatek penicilinu (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.