Zázrak tvoříme sami, nebudeme na něj čekat, vzkázal Zelenskyj k Vánocům

“Bohužel všechny svátky mají pro nás letos hořkou pachuť,“ řekl Zelenskyj na Štědrý den, přesně deset měsíců od zahájení ruské invaze. Vánoce se na Ukrajině slaví počátkem ledna dle tradic východní pravoslavné církve, stále více Ukrajinců však přechází na datum západní, upozornila BBC. Důvodem může být fakt, že ruská pravoslavná církev podporuje invazi.

“Večeře u rodinného stolu už nemůže být tak chutná a hřejivá. Kolem ní mohou být prázdné židle,“ pokračoval Zelenskyj. Zvuk vánočních zvonů se mísí se sirénami leteckého poplachu či s výstřely a výbuchy. Domy a ulice nemohou kvůli energetické krizi zářit. Vše podle něj může vést k největší hrozbě, ke ztrátě naděje.

[chooze:article;value:481068]

​“Vzdorujeme jim už více než tři sta dní a osm let. A dovolíme jim dosáhnout toho, co chtějí?“ zdůraznil prezident. “Na začátku války jsme vydrželi. Vydrželi jsme útoky, hrozby, jaderné vydírání, teror, raketové údery. Vydržme i tuto zimu, protože víme, za co bojujeme,“ vyzval národ. Za svobodu se podle něj platí vysoká cena, za otroctví však ještě vyšší.

Ukrajinci budou podle něj v tento čas spolu, i když se někdo bude dívat na hvězdy z frontové linie, jiný přes díry ve svém rozstříleném domě, další zase v cizině. A pro ty, kteří tráví Vánoce v zajetí, si přijdeme, dodal. “Žádné kamikadze drony nejsou schopny uhasit vánoční svítání,“ řekl prezident Zelenskyj. “Nebudeme čekat na zázrak, vlastně si ho sami tvoříme,“ uzavřel své poselství.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.