Zázraky na počkání: Český chirurg zachránil ruce wimbledonským vítězkám

Pořad Vizita se pravidelně snaží nahlédnout za oponu českého zdravotnictví. V pondělí ho navštívil chirurg Radek Kebrle, který zvládne zhruba 600 operací ročně a často se na něj obrací sportovci. "Každý ten sport přináší něco jiného, jiný typ zranění, kterým je potřeba se věnovat," zmínil. 

V péči měl Kebrle například dvojnásobnou wimbledonskou vítězku Petru Kvitovou, které útočník v roce 2016 přeřezal šlachy na ruce a s její kariérou tenistky to nevypadalo vůbec dobře. "Volali mi kvůli tomu. Musel jsem zkrátka udělat, co je potřeba, ošetřit ji a dotáhnout celý proces až naštěstí do zdárného konce," řekl skromně lékař.

[chooze:article;value:350691]

​"Když jsem poprvé viděl, v jakém stavu ruka Kvitové je, udělalo se mi špatně, a to i fyzicky. To poranění samo o sobě není standardní, a navíc mi bylo jasné, koho ošetřuju. Věděl jsem, že bude enormní tlak na to, aby to dopadlo dobře. Nechtěl jsem být tím, který ukončil kariéru takové slavné tenistky," popsal své tehdejší pocity Kebrle.

Po operaci sice měl pocit, že to dopadlo dobře, přitom ale moc nevěřil, že Kvitová zvládne ještě hrát. "Přál jsem si, aby to dopadlo dobře. Snažil jsem se být optimistou v tom nejlepším a čekat to nejhorší. Ale kdybyste mi řekl, že za půl roku bude hrát Wimbledon, tak bych pochyboval," doplnil s tím, že vidět ji pak opět na kurtu byl krásný pocit.

[chooze:article;value:526815]

​V péči měl chirurg i letošní wimbledonskou vítězku Markétu Vondroušovou. Ta kvůli předchozímu zranění měla problémy, doktor Kebrle ji pak minulý rok musel operovat. Naštěstí opět s dobrým koncem, což se letos ukázalo na Wimbledonu.

Kebrle se specializuje na chirurgii ruky. Ta je pro něj potěšením, ale i trápením. "Máte zodpovědnost za pacienta, a když udělám technickou chybu, tak to odnese pacient. Já odejdu domů, ale ta chyba jde s tím pacientem. Řešíte zdraví člověka a můžete ho ovlivnit. A bohužel i negativně," popsal své pocity lékař.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.