Zbraně z Íránu skončily na Ukrajině. Na moři je zabavily Spojené státy

Přes 5 000 útočných automatických pušek AK-47, kulometů, odstřelovačských pušek, granátometů a více než půl milionu kusů munice, to vše očekávali jemenští Húsíové. Místo nich ale dodávky zbraní a munice dostali Ukrajinci.

"Vláda získala vlastnictví této munice 1. prosince 2023 prostřednictvím občanskoprávních nároků na zabavení, které ministerstvo spravedlnosti uplatnilo vůči íránským Islámským revolučním gardám," uvedla americká armáda.

Válečný materiál posílal Írán rebelům do Jemenu v období mezi květnem 2021 a únorem 2023. Ale americké armádě se ho podařilo po cestě několikrát zabavit.

[chooze:article;value:547228]

​"Munice byla převáděna Húsíům v Jemenu v rozporu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN," uvedla armáda USA. Podle Spojených států může toto zabavené množství zbraní a střeliva stačit jedné ukrajinské brigádě.

Spojené státy americké Ukrajině předaly podobně zabavený vojenský materiál i loni v říjnu. Tehdy šlo o více než milion nábojů.

Zahraniční média poukazují na stále větší propojenost dvou největších konfliktů, které momentálně probíhají v Pásmu Gazy a na Ukrajině. Nejenže zbraně a munice určené pro konflikt mezi Hamásem a Izraelem putovaly Ukrajině, jejich dodavatel je paradoxně spojencem Ruska.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.