Zbytečně vyhaslo mnoho životů, řekl Fiala. Reakce přicházejí z celého světa

Petr Fiala (ODS) kvůli událostem na pražské univerzitě zrušil svůj program. "Všechny nás dnes hluboce zasáhla zpráva o tragickém útoku na Filozofické fakultě UK v centru Prahy. Dovolte mi vyjádřit nejhlubší soustrast blízkým a přátelům všech obětí. Nikdo z nás si plně nedovede představit hloubku zármutku a bolesti, kterou nyní prožívají. Zcela zbytečně vyhaslo mnoho životů převážně mladých lidí. Pro tento hrůzný čin neexistuje žádné ospravedlnění," řekl Fiala.

Kvůli incidentu se také prezident Petr Pavel urychleně vrací ze služební cesty ve Francii. "Jsem šokován událostmi na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Chtěl bych vyjádřit hlubokou a upřímnou soustrast rodinám a příbuzným obětí, které si střelba vyžádala. Chci poděkovat občanům, že respektují pokyny bezpečnostních složek a poskytují maximální součinnost," napsala na sociální síti X hlava státu.

[chooze:article;value:534159]

Do Prahy se vrací i ministr školství Mikuláš Bek (STAN). "S hlubokým zármutkem jsem přijal informaci o dnešní tragické události na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde došlo ke střelbě s následky úmrtí a vážných zranění. Jsem ve spojení s ministrem vnitra i děkankou Filozofické fakulty UK," informoval šéf rezortu školství.

"Jsem mimořádně otřesený událostmi na pražské filozofické fakultě. Vyjadřuji hlubokou soustrast pozůstalým a přeji brzké uzdravení všem zraněným. Děkuji za profesionální zásah všem složkám IZS," řekl poslanec Karel Havlíček (ANO).

"Je mi nesmírně líto všech nevinných obětí. Moje nejhlubší soustrast rodinám a pozůstalým dnešního útoku na filozofické fakultě v Praze. Modlím se za všechny zraněné," přidala se předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Ministr pro digitalizaci a místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) označil incident na jeho alma mater za hroznou tragédii. "I když ztracené životy a bolest lidí a jejich blízkých nemohu nikterak zvrátit nebo utěšit, myslím ve smutku na všechny, které tato hrůza zasáhla. Tohle nesmyslné násilí nemá ve společnosti místo," má jasno Bartoš.

Ke střelbě v Praze se v Televizních novinách vyjádřil ministr vnitra Vít Rakušan:

Incident šokoval i zahraničí

Masová střelba v centru Prahy ve čtvrtek zaplnila titulní stránky nejen českých médií, ale i předních zahraničních zpravodajských webů. Reakce přicházejí z celého světa. "Hluboce mě zasáhla informace, že se Karlova univerzita v Praze stala terčem vražedné střelby. Vyjadřuji svou solidaritu s oběťmi, zraněnými a jejich blízkými, jakož i s českým lidem a úřady," vyjádřil se k události francouzský prezident Emmanuel Macron.

Krutým útokem je hluboce šokován i rakouský prezident Alexander Van der Bellen. "V těchto bolestných hodinách jsme v myšlenkách s lidmi v České republice, rodinami a přáteli obětí," vzkázala na X hlava sousedního státu.

[chooze:article;value:534168]

Lítost nad středeční střelbou v Praze vyjádřil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Upřímnou soustrast rodinám obětí. Zraněným přeji brzké uzdravení," napsal na X Zelenskyj. Zdůraznil, že oběťmi se stali nevinní lidé.

Pomoc České republice nabídl slovenský premiér Robert Fico. "Vyjadřuji upřímnou soustrast rodinám a blízkým obětí strašné tragédie na Filozofické fakultě UK v Praze. Stojíme v této náročné situaci při našich českých bratrech. A jsme připraveni poskytnout jakoukoliv pomoc, která by zmírnila následky této hrozné tragédie," uvedl na facebooku Fico.

Také Spojené státy americké jsou připraveny poskytnout České republice potřebnou podporu. Po střelbě v Praze následně vyjádřil Bílý dům politování nad nesmyslným činem. "Jsem hluboce šokovaný. Mé myšlenky a modlitby patří rodinám pozůstalých po obětech," uvedl na X maďarský předseda vlády Viktor Orbán.

"Útok uprostřed Prahy zasáhl srdce Evropy. Truchlíme. Myslíme na rodiny a přátele obětí a vyjadřujeme jim hlubokou soustrast," napsala na X německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková.

Ke střelbě v Praze se vyjádřila také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. "Jsem šokována nesmyslnou brutalitou střelby, která si dnes v Praze vyžádala několik životů. Vyjadřuji nejupřímnější soustrast rodinám obětí a všem Čechům. Stojíme a truchlíme s vámi," sdělila na sociální síti.

"Jsem hluboce zarmoucen, když slyším o masové střelbě v Praze, a posílám soustrast prezidentu Pavlovi a všem obyvatelům České republiky. Naše myšlenky a modlitby jsou s rodinami, které ztratily své blízké. Modlíme se za brzké uzdravení zraněných," vzkázal na X izraelský prezident Jicchak Herzog.

Při střelbě na filozofické fakultě v Praze zemřelo přes 15 lidí. Podívejte se na mimořádné vysílání TN Live:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.