Zdrcená manželka o posledních chvílích režiséra Jakubiska: Zemřel v sanitce

Slovenský Fellini, jak Juraje Jakubiska přezdívali, je po smrti. Režisér v pátek zemřel při převozu do nemocnice. Deníku Blesk to prozradila zničená vdova Deana Jakubisková.

Vše začalo ve chvíli, kdy se filmovému tvůrci udělalo náhle zle. "Byl slabý, ale v klidu," sdělila Blesku manželka, která ihned volala záchranáře. "Jela jsem za sanitkou taxíkem. Když jsme dojeli do IKEM, Juraj už nedýchal. Vypadal ale uvolněně a pokojně," dodala.

Ačkoliv nemohla být se svým manželem přímo v osudný okamžik, lékaři Deaně Jakubiskové dali prostor se s životní láskou rozloučit. "Nemohla jsem Jurajka držet za ruku, když odcházel, ale v IKEM mě s ním nechali hodinku samotnou. Měl hladkou tvář jako chlapec, vypadal tak vyrovnaně. Naše láska trvala 40 let a z toho 38 jsme byli manželé. Zase se sejdeme," pronesla zdrcená vdova.

[chooze:article;value:491901]

​Režisér se řadu let potýkal s vážnými zdravotními problémy. Před 11 lety podstoupil v IKEM transplantaci srdce a poslední roky bojoval s rakovinou. Teprve před několika dny se od lékařů dozvěděl dobrou zprávu, že nádor ustupuje.

Smutnou zprávu o odchodu legendy potvrdila slovenské stanici RTVS jeho dcera Janette Jakubisková. Nejslavnější slovenský filmový tvůrce po sobě zanechal desítky hraných i dokumentárních filmů, které získaly řadu prestižních ocenění. K jeho nejslavnějším filmům patří Perinbaba, Sedím na konári a je mi dobre, Tisícročná včela nebo výpravné koprodukční historické drama Bathory.

Režisér Juraj Jakubisko zemřel ve věku 84 let:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.