Zelenina za poslední roky výrazně zdražila. Zaplatíme i více než dvojnásobek

Stačí se rozhlédnout po českých obchodech a je jasné, že nad zlato už dávno není jenom sůl. Před dvěma lety cibule stála sedmnáct korun, dnes to vychází skoro jednou tolik. Ve třech kontrolovaných supermarketech stála cibule 32 korun a někde je dokonce měkká.

Na stejné částce začínala i mrkev a jakoby se některé královéhradecké obchody domluvily, ve třech z nich vyjde na třicet korun. "Ceny zeleniny meziročně vzrostly o 13 procent, u některých druhů jsou ty nárůsty ještě vyšší," upozorňuje ekonom Štěpán Křeček.

[chooze:article;value:540695]

​Rajčata během let také zdražovala a teď stojí jako loni, jenže to má háček. Kilogram stojí 80 korun, protože je v akci. Původní cena je 96 korun za kilo.

"Na začátku roku je cena vždycky nejvyšší. Došla česká produkce ve skladech a čekáme než naběhne produkce z jihu Evropy," vysvětluje Tomáš Prouza ze Svazu obchodu a cestovního ruchu. Více než dvojnásobek oproti roku 2022 zaplatíme v českých obchodech za okurky. Slabou útěchou je, že jsou alespoň o trochu levnější než loni.

"V porovnání s minulými lety vzrostly marže obchodníků. Znám případy, kdy se rajčata nakupovala od zemědělců za 20 korun a prodávala se za sto korun v obchodech," kritizuje Jan Černohorský, ekonom z Univerzity Pardubice.

A bohužel se zdražily i dovozy ze zahraničí. Nákup o pěti položkách vyšel v roce 2022 na 150 korun, loni to bylo 209 a letos ještě o šestnáct korun víc.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.