Zelenskyj promluvil o skutečném průběhu války. Ukrajina možná bude muset ustoupit

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na americkou vládu apeloval v novém rozhovoru, který v pátek publikoval americký deník Washington Post. "Jestli nedostaneme americkou podporu, nemáme žádnou protivzdušnou obranu, žádné rakety Patriot, žádné rušičky pro elektronický boj nebo 155milimetrové náboje," řekl. 

Zelenskyj přiznal, že bez americké pomoci bude Ukrajina nucena ustupovat, což by mělo velké důsledky. "Pokud na obranu frontové linie potřebujete osm tisíc ran denně, ale máte například jen dva tisíce, tak musíte začít ustupovat," prohlásil. Navíc podle něj hrozí také nebezpečí toho, že se Rusové dostanou do velkých měst, píše portál CNN News.

Kyjev se ale podle něj snaží najít způsob, jak neustupovat. Prozatímním cílem je prý udržet stabilitu na frontě. Právě to totiž podle Zelenského Ukrajině umožní vycvičit nové vojáky. "Pokud fronta zůstane stabilní, Ukrajina může vycvičit a vyzbrojit nové vojáky, aby později během roku mohli provést protiofenzivu," vysvětlil.

[chooze:article;value:548688]

Velká část východu Ukrajiny je pod ruskou kontrolou od té doby, co Moskva před více než dvěma lety zahájila invazi. V poslední době navíc Rusko zintenzivnilo tlak na ukrajinské pohraniční vesnice.

Prezident v rozhovoru zdůraznil, že možnosti Ukrajiny závisí na tom, jak rozhodne Kongres. "Nemůžeme ztrácet čas," zdůraznil. Poukázal také na to, že Spojené státy se aktuálně na pomoci Ukrajině nedokážou politicky shodnout. "Ukrajina nemůže být politické téma mezi stranami," prohlásil.

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena se snaží prosadit balíček mezinárodní pomoci ve výši 95 milionů dolarů, z něhož by 60 milionů dolarů připadlo právě na dodatečnou vojenskou i ekonomickou podporu Ukrajiny.

Návrh už úspěšně prošel Senátem, čeká se ale na to, zda ho schválí i Sněmovna reprezentantů. Ta ho prozatím blokuje. Podle jejího předsedy Mika Johnsona by se však návrh mohl ve Sněmovně projednávat po Velikonocích.

Putin hrozí odplatou za útok v Moskvě. Z pomoci teroristům osočil Ukrajinu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.