Zeman jednal s polským prezidentem. Ujistil ho o případné pomoci

Prezident Miloš Zeman jednal dnes v Náchodě s polským prezidentem Andrzejem Dudou. Hlavy států mluvily o situaci na Ukrajině. Zaobíraly se i otázkami mezinárodní spolupráce v regionech.

Česko-polskými vztahy ale v poslední době otřáslo zejména vyjádření Andreje Babiše v České televizi. Babiš řekl, že v případě útoku na Polsko nebo pobaltské státy by neposlal české vojáky na pomoc. Výrok později vzal zpátky a uvedl, že každý může udělat chybu.

[chooze:article;value:486046]

Prezident Zeman Babišovo tvrzení vyvrátil. Prohlásil, že v případě napadení by Česko Polsku pomoc poskytlo. "Považuji za naprosto samozřejmé, že v případě, že by Rusko, protože kdo jiný, by napadlo Polsko, pobaltské státy nebo jakéhokoli jiného člena NATO, pak ať už z důvodů článku pět, nebo spojeneckých závazků, které s těmito zeměmi máme, ale i z pudu sebezáchovy, bychom samozřejmě poskytli pomoc těmto zemím," ujistil prezident Zeman polského prezidenta.

Prezident Zeman připomněl, že šlo o dvanácté setkání s prezidentem Dudou. Polský prezident dodal, že věří, že se společně ještě potkají, a to i navzdory tomu, že Zemanovi brzy vyprší mandát. Oba prezidenti se naposledy setkali loni na konci dubna na Pražském hradě. Zeman tehdy uvedl, že Polsko se stalo hlavním obráncem evropských hodnot a profilující zemí v odporu proti ruské agresi na Ukrajině. 

Miloš Zeman dorazil do Náchoda na pozvání starosty Jana Birkeho ještě před polednem. Po projížďce městem v golfovém vozíku poobědval s místními osobnostmi a podnikateli. V rámci příjezdu Andrzeje Dudy nechyběl oficiální uvítací ceremoniál s vojenskými poctami. Oba státníky doprovázely jejich manželky.

[chooze:gallery;value:30090]

Do České republiky přijel na krátkou návštěvu polský prezident Andrzej Duda (04/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.