Země NATO mohou brzy poslat na Ukrajinu vojáky, míní bývalý generální tajemník

I když Severoatlantická aliance vojensky i finančně podporuje Ukrajinu v její válce proti Rusku, do konfliktu ani po více než roce přímo nezasáhla. Jedním z hlavních důvodů jsou stanovy NATO, které slibují pomoc všech zemí v případě napadení členské země. V případě útoku však žádná členská země nemá povinnost útočící zemi podpořit.

Stejně tak hrají velkou roli obavy z další eskalace konfliktu i ekonomické a bezpečnostní faktory. Většina zemí NATO po válce nikterak netouží, a tak se snaží zabránit tomu, aby se přiblížila i k jejím hranicím.

Jenže i v NATO existují hlasy, které volají po ráznějším přístupu k ruské agresi. O případné budoucnosti Ukrajiny v Alianci budou lídři členských zemí diskutovat na summitu NATO v litevském Vilniusu letos v červenci, píše agentura AP. Budou tam jednat například o bezpečnostních zárukách Ukrajiny či o jejím možném členství.

[chooze:article;value:508239]

Pokud Ukrajina nedostane aspoň nějaké záruky od NATO týkající se jejího členství v Alianci, může to i tak znamenat velké změny na poli podpory proti Rusku. Myslí si to alespoň bývalý generální tajemník NATO Andres Rasmussen.

Rasmussen je v současnosti poradcem ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Jednou z jeho povinností je cestování po Evropě, aby pomohl Ukrajincům si udělat obrázek o názorech jednotlivých zemí na postup ve válce.

Podle Rasmussena v NATO sílí chuť pomoci přímo, ale jen u některých zemí. "Je zde jistá možnost, že několik zemí se rozhodne samostatně zakročit. Zejména u Polska nevylučuji, že se do konfliktu zapojí ještě intenzivněji a že jej budou následovat baltské státy," řekl v rozhovoru pro Guardian Rasmussen.

[chooze:article;value:508190]

Součástí tohoto scénáře by bylo i nasazení polských vojáků na Ukrajině. "Myslím si, že bychom neměli podceňovat pocity Poláků. Polsko až příliš dlouho cítilo, že jej Západ ignoroval, když přišlo na jeho varování před ruskými úmysly," dodal Rasmussen.

Bezpečnostní záruky totiž podle Ramussena nejsou dostatečné. "Někteří členové NATO favorizují záruky, aby se vyhnuli ukrajinským aspiracím na členství v Alianci. Ale myslím si, že se jim nevyhnou. Hovořil jsem s řadou zástupců východoevropských zemí a vím, že je zde velmi pevná skupina zemí, která chce minimálně jasný návrh podmínek pro členství Ukrajiny v NATO," zakončil.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.