Zemědělci zablokovali centrum Bruselu. Protestovali proti unijní politice

Bruselské ulice zaplnili v pondělí zástupci zemědělců kolem desáté hodiny dopoledne. Farmářům vadí především nefunkční zemědělská politika v Evropské unii, problém je prý hlavně v bezcelním styku s Ukrajinou, který unijní zemědělce obírá o zisky. Zemědělci by si také přáli, aby ubylo byrokracie.

"Dokud musíme jíst, potřebujeme práci farmářů. Proto je chci podpořit," řekl jeden z účastníků protestu.

Do Bruselu se vypravili farmáři z devíti států Evropské unie. "Jsou tu kolegové z Lucemburska, Belgie, Polska, ze Španělska, Itálie. Zastupujeme tady i kolegy ze Slovenska, potom to jsou země jako Estonsko, Litva a Lotyšsko," upřesnil David Brož, prezident Společnosti mladých agrárníků.

Farmářům vadí hlavně přehnaná regulace ze strany unie. A volají také po přísnějších pravidlech dovozu produktů ze třetích zemí.

[chooze:article;value:542616]

"Není to jenom Ukrajina, ale je to prakticky celý zbytek světa, který neplní ty velké enviromentální závazky a ambice, které nám připravila Evropské unie. To znamená, že farmáři dneska v Evropské unii ne vlastní vinou produkují dráž než zbytek světa," popsal prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Protesty doprovázela řada uzavírek. Traktory ucpaly jednu z hlavních bruselských dopravních tepen. To značně zkomplikovalo život zdejším obyvatelům. "Lidé budou mít pro protestující pochopení. Ale ne na dlouho, protože to není ohleduplné. Je to poprvé za 25 let, co je tahle ulice zablokovaná až k institucím," reagoval obyvatel Bruselu.

​Toto pondělí si zemědělci nevybrali náhodou. V Bruselu totiž souběžně s protesty probíhá také rokování unijních ministrů zodpovědných za zemědělskou politiku. Česko u jednacího stolu zastupuje ministr Marek Výborný (KDU-ČSL). "S kolegy ministry zemědělství celé Evropy se shodujeme na tom, že ty protesty jsou do určité míry po celé Evropě odůvodněné," řekl Výborný.

Ministr Výborný se po skončení Rady pro zemědělství a rybolov sešel také s účastníky protestů. Ty přijal i eurokomisař pro zemědělství.

Situaci zemědělců okomentovali europoslanci Mikuláš Peksa (Piráti) a Dita Charanzová (za ANO):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.