Zemětřesení v ukrajinské armádě. Zelenskyj se chce zbavit jejího velitele

Vztahy mezi nejvýše postaveným ukrajinským velitelem Valerijem Zalužným a prezidentem Volodymyrem Zelenským jsou na bodu mrazu. Tvrdí to alespoň deník Financial Times, podle kterého se chystá sesazení úspěšného generála.

Právě Zalužnému jsou připisována vítězství při obraně Kyjeva i úspěchy protiofenziv v okolí Chersonu a Charkova. Jeho výměna by tak byla největším otřesem ve vedení ukrajinských ozbrojených sil od začátku ruské invaze před necelými dvěma lety.

Už v pondělí měl Zalužnyj dostat od Zelenského nabídku stát se novým obranným poradcem. Tu měl ale generál odmítnout, načež mu Zelenskyj údajně vzkázal, že v čele armády skončí tak jako tak. Podle deníku Guardian jej pak prezident přímo vyzval k rezignaci, ale bez úspěchu.

[chooze:article;value:539318]

Na venek ale ukrajinské politické vedení snahy o odvolání Zalužného popírá. "Ne, není to pravda," napsalo například ministerstvo obrany. Generál má totiž velkou důvěru Ukrajinců (věří mu 88 % z nich) a má velké renomé i v zahraničí. Právě i z údajné nabídky postu obranného poradce je tak cítit, že panují z následků jeho náhlého odvolání obavy, a pokračuje proto snaha o jeho dostatečné opodstatnění. 

I proto k němu poté, co se tyto informace objevily v médích, nedojde podle odborníků hned. Panuje ale shoda, že dny padesátiletého "železného generála" v čele armády už jsou nejspíš sečteny. 

Roztržka mezi oběma významnými osobnostmi vyšla poprvé na povrch loni v listopadu, kdy Zalužnyj prohlásil, že se válka s Ruskem ocitla na mrtvém bodě, za což ho Zelenskyj zkritizoval. První závažnější spory mezi nimi se ale měly objevit už dříve. Zelenskyj měl Zalužného v průběhu války údajně několikrát obejít ve snaze připsat si větší zásluhy za ukrajinská vítězství. S rostoucí popularitou velitele jej totiž údajně začal vnímat jako konkurenci.

Rusko je připraveno jednat o míru, tvrdí Lavrov. Jsou to dezinformace, říká politolog:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.