Zemřel Aleš Toman. Zoolog známý i z večerníčků podlehl malárii

Tento týden zemřel známý český zoolog a cestovatel Aleš Toma na následky malárie, kterou se nakazil v Africe, jak informoval portál MojeJihlava.cz. Bylo mu 67 let.

"Znali jsme se přes 30 let, Aleš mi kdysi půjčil malou vydřičku, Vydrýska, který nás vlastně seznámil. Natočit večerníček o vydře byl nápad, který jsme dostali ve stejnou dobu nezávisle na sobě oba," vzpomíná na facebooku Václav Chaloupek. Toman se objevil i ve večerníčku Madla a Ťap.

[chooze:article;value:521614]

"V uplynulých dnech nás opustil náš kolega a kamarád RNDr. Aleš Toman, zoolog, které spojil svůj život s několika odbornými institucemi a Afrikou. V Plzni působil jako zoolog v době, kdy se stavěly africké expozice a přijížděli a zabydlovali se nosorožci, hrošíci nebo žirafy. Čest jeho památce!" napsala zoologická zahrada v Plzni.

Aleš Toman se narodil v roce 1956, vystudoval obor Systematická biologie a ekologie na olomoucké Přírodovědecké fakultě a pracoval jako zoolog v jihlavské a plzeňské zoologické zahradě. Pracoval také jako průvodce pro cestovní kancelář Livingstone, pro niž připravoval expedice pro ornitology do Afriky. Kromě ornitologie se zabýval také výzkumem vydry říční.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.