Zemřel písničkář Gordon Lightfoot. Jeho slavné hity zpíval i Nedvěd či Tučný

[chooze:gallery;value:31457]

​Gordon Lightfoot naposledy vydechl v nemocnici Sunnybrook v Torontu. Zemřel přirozenou smrtí, sdělila jeho mluvčí Victoria Lord portálu CNN.

Smutná zpráva o odchodu známého folkového zpěváka, který se těšil v Kanadě podobné oblibě jako Neil Young či Leonard Cohen, přichází necelý měsíc poté, co 11. dubna zrušil "ze zdravotních důvodů" plánovanou šňůru koncertů v USA a v Kanadě.

Většina Lightfootových písní byla hluboce autobiografická, píše portál The Guardian. Píseň The Wreck of the Edmund Fitzgerald z roku 1975 zaznamenávala zánik nákladní lodi v oblasti Velkých jezer a Canadian Railroad Trilogy z roku 1966 líčila stavbu železnice. "Jednoduše píšu písně o tom, kde jsem a odkud jsem," řekl kdysi novinářům. "Beru situace a píšu o nich," dodal.

[chooze:article;value:501516]

​Na vrchol slávy se Lightfoot dostal v 70. letech minulého století. Tehdy zabodoval s písní If You Could Read My Mind, kterou Češi mohou znát v podání Františka Nedvěda jako píseň Devatenáct. Tato skladba vynesla umělci jeho druhou z pěti nominací na Grammy. I další hit Sundown Češi slyšeli, a to jako Nedvědovo Řemeslo.

Lightfoot se narodil v roce 1938 v kanadské Orillie v provincii Ontario. Kdysi nadějný sportovec se už jako teenager soustředil spíše na hudbu. Tu studoval nejdříve v Torontu a poté v americkém Los Angeles, kde se věnoval jazzové skladbě. Do vlasti se vrátil v 60. letech, zpíval nejprve v kavárnách a v barech ve čtvrti Yorkville. Jeho sen o slávě se rychle naplnil. Celkově je Lightfoot držitelem 17 kanadských hudebních cen Juno a získal také pět nominací na americkou cenu Grammy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.