Zemřel prezident Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů M. Russell Ballard (95)

Podle agentury AP byl Ballard v pořadí druhým prezidentem Církve, jelikož byl druhým nejdéle sloužícím členem vrcholného vedoucího orgánu zvaného Kvorum Dvanácti apoštolů, do něhož byl podle svých slov povolán v roce 1985. Vedoucí orgán zasedá pod prvním předsednictvem a pomáhá určovat církevní pravidla a dohlíží na obchodní zájmy církve.

Podle církevní tradice zavedené v roce 1889, se novým prezidentem stává nejdéle sloužící člen kvora. Tato zvyklost má zabránit lobbování a zajistit hladké pokračování mormonské církve. Russell Ballard se narodil v roce 1928 v Salt Lake City Melvinu R. a Geraldine Smith Ballardovým. Jeho manželka Barbara zemřela v roce 2018. Zůstalo po něm sedm dětí, 43 vnoučat, 105 pravnoučat a jedno prapravnouče.

[chooze:article;value:529061]

Ballard byl pravnukem Hyruma Smithe, bratra zakladatele církve Josepha Smithe. Začínal jako mladý misionář v Anglii, postupně prošel vedoucími pozicemi v církvi, stal se biskupem, prezidentem torontské misie a členem předsednictva Sedmdesáti.

https://twitter.com/AP/status/1724257719471702234

Při projevu na církevní konferenci v dubnu loňského roku Ballard řekl, že nejcennější věci v životě jsou ty, které vydrží nejdéle, včetně rodinných vztahů, což si uvědomil při návštěvě obětí přírodních katastrof. "Mnozí byli vysídleni, hladoví a vyděšení. Potřebovali lékařskou pomoc, jídlo a přístřeší. Potřebovali také své rodiny," řekl Ballard. "Tyto vztahy jsou zásadní pro emocionální i fyzické zdraví."

Ballard se nedávno objevil v médiích, když církev veřejně obvinila Tima Ballarda, zakladatele neziskové organizace boje proti obchodování s dětmi (Operation Underground Railroad), který s ním není v příbuzenském vztahu, z neoprávněného použití jména M. Russella Ballarda pro "osobní prospěch a činnost považovanou za morálně nepřijatelnou".Tim Ballard obvinění popřel, přičemž žaloba tvrdila, že sexuálně nutil a napadal ženy, které se podílely na obchodování s dětmi v zahraničí.

V souladu s církevními tradicemi bude za Ballarda vybrán náhradník. Termín volby však zatím nebyl stanoven. K oznámení o zvolení nového prezidenta dochází zpravidla na konferenci věřících, která se koná dvakrát ročně a jejíž další ročník je naplánován na první dubnový víkend příštího roku.

V současnosti má Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů ve většině zemí světa přes 16,5 milionů členů, nesprávně označovaných jako mormoni. Její členové totiž kromě bible používají i Knihu Mormonovu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.