Zemřela divadelní legenda. Hrála v Bakalářích či Hrátkách s čertem

[chooze:gallery;value:37681]

"V neděli 6. října 2024 zemřela ve věku 92 let emeritní členka Divadla Petra Bezruče Alena Tománková-Matoušková," informovalo na svých stránkách Národní divadlo moravskoslezské. Matoušková byla od roku 1956 vdaná za herce Přemysla Matouška. 

Od roku 1958 hrála v Divadle Petra Bezruče. Její první rolí byla Cecilie Cardewová ve hře Jak je důležité míti Filipa. Diváci si ji zamilovali i jako princeznu Dišperandu v Hrátkách s čertem, kdy si Káču po jejím boku zahrála Nina Divišková.

[chooze:article;value:578015]

"Naposledy účinkovala v repríze inscenace Všechno na zahradě v květnu roku 1991," sdělili zástupci divadla. Za více než tři dekády, které na jevišti strávila, ztvárnila více než stovku rolí.

Několikrát se ovšem objevila i před kamerami. Účinkovala například v komediálním pořadu Bakaláři, kde si zahrála s Jiřinou Bohdalovou, nebo v seriálu Přátelé Zeleného údolí. Když herečka v 90. letech ukončila divadelní kariéru, působila jako pedagožka na Janáčkově konzervatoři. Jedním z jejích žáků byl například zpěvák Richard Krajčo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.