Zemřela módní ikona Vivienne Westwoodová (81)

Média titulovala Vivienne Westwoodovou "velekněžkou punku" a "královnou extrému". V módním světě byla uznávanou a milovanou osobností, která až do své smrti módě dodávala energii a posouvala její hranice.

Její manžel a kreativní partner Andreas Kronthaler řekl: "Budu pokračovat s Vivienne ve svém srdci. Pracovali jsme až do konce a ona mi dala spoustu věcí, se kterými se musím vypořádat. Děkuji, miláčku," citoval slova jejího nejbližšího člověka britský The Guardian.

[chooze:article;value:477601]

Britská módní návrhářka a bývalá učitelka ze základní školy, se proslavila v 70. letech minulého století. Její provokativní a někdy kontroverzní návrhy definovaly styl punk. V obchodě, který vedla společně s tehdejším partnerem Malcomem McLarenem, oblékala mnoho kapel té doby, včetně legendárních Sex Pistols.

https://twitter.com/BBCBreaking/status/1608572022568755206?cxt=HHwWjIC9jezu5dIsAAAA

Od 80. let se Westwoodová stala jednou z nejslavnějších britských módních návrhářek, která kombinovala historické odkazy, klasickou krejčovinu a romantické prvky s tvrdšími a někdy i otevřeně politickými poselstvími.

Módní komentátor Derek Blasberg prohlásil, že zatímco učebnice si Westwoodovou budou pamatovat za to, že "uvedla londýnskou antikulturní scénu do vysoké módy, byl by raději, kdybychom si ji mohli pamatovat jako bojovnici proti globálnímu oteplování".

"Když jsem ji viděl naposledy v roce 2020, byla (a to není vtip) oblečená jako žlutý kanárek a houpala se v obří ptačí kleci umístěné před budovou londýnského trestního soudu Old Bailey. Její život byl agresivní, neúprosný a báječný. Naprostý originál," řekl Blasberg.

V prohlášení zástupců Westwoodové se uvádí, že "do poslední chvíle" pokračovala v tom, co milovala, včetně navrhování, práce na své knize a umělecké tvorby.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.