Zemřela první žena v čele britského parlamentu. Baronka se dožila 93 let

Velkou Británii zasáhla v pondělí smutná zpráva. V e věku 93 let zemřela významná britská politička, baronka Betty Boothroydová. "S hlubokým zármutkem oznamuji, že zemřela baronka Boothroydová. Betty si získala své místo v historii jako první předsedkyně dolní komory Parlamentu Spojeného království," napsal předseda Sněmovny lordů John McFall na twitter.

Labouristku Boothroydovou zvolili za předsedkyni Dolní sněmovny v dubnu roku 1992 na osmileté funkční období, které skončilo v říjnu roku 2000. "Být první ženou v čele parlamentu bylo skutečně průlomové. Betty byla jedinečná, bystrá, vtipná a impozantní žena. Bude mi chybět," uvedl současný předseda dolní komory Lindsay Hoyle, jak píše deník Mirror.

[chooze:article;value:478123]

​Baronka se podle něj držela pravidel a měla nesmlouvavý styl, ale všechny výtky udělovala s humorem a šarmem. "Betty Boothroydová byla nejen inspirativní ženou, ale také inspirativní političkou, kterou jsem hrdě nazýval svou přítelkyní," prohlásil Hoyle.

Po odchodu z Dolní sněmovny se stala členkou Sněmovny lordů (obdoba Senátu v ČR), kde se podílela na politických debatách až do svých 90 let. Ve svém posledním projevu z roku 2020 vyjádřila Boothroydová politování nad dopadem parlamentních rozkolů po brexitu na důvěru veřejnosti v politiky, uvádí agentura Reuters.

[chooze:article;value:489666]

​"Nezasloužíme si svou pověst a nezískáme zpět svou sebeúctu, dokud svět opět nepozná, že naše slovo je naším činem a že jsme oddáni vládě práva," prohlásila. Sama totiž byla zastánkyní setrvání Spojeného království v Evropské unii.

Boothroydová se narodila 8. října 1929 v Dewsbury v hrabství West Yorkshire. Ačkoliv pocházela z dělnické rodiny, vyrůstala v politickém prostředí, protože její otec působil jako odborář. Chybělo málo a na dráhu političky se nikdy nemusela vydat. V mládí totiž byla talentovanou tanečnicí, jenže uměleckou životní cestu jí ve 25 letech zmařila infekce nohy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.