Zemřela žena, jež zasvětila život pomoci druhým. V dětství jí matka uřízla ruce

"Maminka zemřela na stáří. Poslední rozloučení se dle jejího přání bude konat pouze v rodinném kruhu," řekl Deníku její jediný žijící syn Zdeněk Černý. Anna Váchalová byla ženou s pohnutým osudem, ale i naplněným životem.

Váchalová přišla v šesti měsících o ruce. V záchvatu, který byl důsledkem neléčené laktační psychózy, jí je uřezala vlastní matka. Napadla u toho i její starší sestru Libušku.

"Maminka vzala kuchyňský nůž a uřízla mi obě ruce v zápěstí. Pořezala i sebe a také Libušku. Té uřízla jednu ruku do poloviny, druhou skoro celou," popsala hrůznou událost Váchalová v rozhovoru pro Deník. Zachránilo je to, že jeden ze sousedů jim ruce obvázal a díky tomu nevykrvácely.

[chooze:article;value:541473]

Anna se ale v nevzdala a celý život obětovala práci pro hendikepované. Krátce před sametovou revolucí se stala předsedkyní Svazu invalidů a angažovala se také v politice. Třikrát byla v 90. letech poslankyní, dvakrát za KSČ a později za Levý blok.

Za život se třikrát vdala a vychovala tři děti. Měla devět vnoučat, šestnáct pravnoučat, a dokonce tři prapravnoučata. Dokázala také řídit auto a zvládala i další činnosti jako česání se nebo psaní, napsal web Nadhled.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.