Zemřela známá disidentka a výtvarnice. Dívala se jako anděl, vzpomínají blízcí

V pátek ve věku nedožitý 80 let zemřela výtvarnice a disidentka Juliana Jirousová, signatářka Charty 77 a druhá manželka undergroundového básníka Ivana Martina Jirouse, známého též pod přezdívkou Magor.

Nebyla však jen ženou slavného muže. Aktivně se podílela na činnosti českého disentu a věnovala se malování obrazů, v nichž se promítala její hluboká víra v Boha, jíž minulý režim opovrhoval. Ostatně, měla to v rodině. Jejím dědečkem byl katolický myslitel Josef Florián. I proto čelila opakované šikaně ze strany komunistické StB.

[chooze:article;value:519421]

Smrt malířky oznámil publicista a disident Petr Placák. "Dneska odešla k Pánu Juliana," napsal. "Vždycky se na člověka tak podívala, ne káravě, nebo snad pátravě, co zas ti idioti kde, co, jak, ale tak jakoby nelidsky, nadzemsky, jako kdyby člověka do té nejtenčí cévky zrentgenovalo Slunce nebo Měsíc, který ale přitom cítí lidsky, že se člověk chtě nechtě zarazil, jestli na člověka nehledí anděl," zavzpomínal na ni.

Jirousovou si připomněl také ministr kultury Martin Baxa (ODS). "Zemřela Juliana Jirousová, disidentka, výtvarnice, mimořádná žena s pozoruhodným osudem," napsal na sociální síti X.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.