Zemřelo miminko s černým kašlem, potvrdilo ministerstvo. Příčin bylo víc

V Česku zemřelo první dítě s černým kašlem. Jeho úmrtí potvrdil ředitel Odboru ochrany veřejného zdraví Matyáš Fošum. Podle něj však dítě trpělo hned několika nemocemi najednou.

Hlavní příčinou smrti byl podle Fošuma zápal plic způsobený streptokokem. "Bylo tam vícero respiračních onemocnění, sepse a oboustranná pneumonie. Byla tam kombinace streptokoka, adenovirů a dalších mikrobů, mezi nimiž byla i bakterie Bordetella pertussis (bakterie způsobující černý kašel, pozn. red.)," uvedl Fošum.

[chooze:article;value:549183]

O údajné třetí oběti černého kašle se hovořilo už dříve. Podle portálu iDnes jí mělo být malé dítě z Orlickoústecka. "Tak tomu úplně není, ta informace je velmi zkreslená," řekl ale TN.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Místo úmrtí částečně potvrdil i Fošum. "Blíže mohu říct, že se jednalo o dítě z Pardubického kraje. Krajská hygienická stanice provádí epidemiologická opatření v rámci rodiny," dodal.

V prvním dubnovém týdnu překročil počet lidí nakažených černým kašlem šestitisícovou hranici. V posledních týdnech přibývaly počty případů po stovkách. Přes 140 pacientů už bylo kvůli černému kašli hospitalizováno, tři včetně zemřelého dítěte pak nemoci podlehli.

​Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) upozornil na nutnost vakcinace proti černému kašli. "Do republiky dorazila mimořádná dodávka 10 tisíc vakcín proti černému kašli. Do konce týdne dorazí dalších 20 tisíc a do konce dubna dalších 80 tisíc. Celkem tak budeme mít 110 tisíc vakcín," sliboval Válek.

Podívejte se na tiskovou konferenci k výskytu černého kašle:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.