Černý kašel se prudce šíří po Česku. Nárůst je zatím nejvyšší, oznámil úřad

[chooze:gallery;value:35521]

Více než třetinový nárůst zaznamenaly počty nakažených černým kašlem v minulém týdnu. Celkem nemoc podle zprávy Státního zdravotního ústavu (SZÚ) dostalo 1494 lidí.

Doposud nejvyšší počet nakažených přichází po dvou týdnech, kdy statistika stagnovala. "Do Informačního systému infekční nemoci bylo v období od prvního ledna do 14. února 2024 nahlášeno celkem 7 888 případů černého kašle," uvedla mluvčí ústavu Štěpánka Čechová.

[chooze:article;value:550398]

​​Nejvíce případů onemocnění i nejvyšší nemocnost je u lidí ve věku 15-19 let. Nejvíce nakažených hlásí Jihočeský kraj a Středočeský kraj, následuje Vysočina. V nemocnici ale skončí pouhá dvě procenta nakažených.

Od začátku roku s černým kašlem, zemřeli tři lidé. Šlo o 62letého muže z Náchodska, 84letou seniorku z Chrudimska a ani ne měsíční miminko z Orlickoústecka. "Všichni tři infikovaní bojovali kromě černého kašle i s dalšími zdravotními komplikacemi," dodala Čechová.

Vzhledem k šíření nemoci je nebývale vysoký i zájem o očkování. Vloni se podle ministerstva zdravotnictví proti černému kašli nechalo očkovat 24 tisíc dospělých, kdežto za letošek už 45. Jde tedy o téměř dvojnásobek za třetinové období.

Černý kašel dosáhl epidemické úrovně, tvrdí imunolog. Pomoct může jen jedno (04/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.