Ženy těhotenství příliš odkládají. Za 30 let by mohly být děti z umělé dělohy

Hlavním problémem zhoršující se reprodukce v Česku je podle Brandejské životní styl. "Civilizační negativa vedou k tomu, že reprodukce se oddaluje do vyšších věkových skupin. To je důvod hlavně u žen, že se nedaří tak, jak by si představovaly, protože žena se rodí s daným počtem vajíček, ale ta kvalita s postupujícím věkem klesá," upozornila lékařka. 

Pokud žena odkládá těhotenství do pozdějšího věku, tak se to musí podle Brandejské projevit nějakým problémem. "Rozmnožovací pud máme daný geneticky, ale homo sapiens tento pud potlačuje civilizačními vymoženostmi, jako je antikoncepce. Vezměte si, že více jak 50 procent žen užívá antikoncepci, takže si můžou řídit, kdy se jim narodí dítě a kolik se jim jich narodí," zmínila. 

[chooze:article;value:494550]

​Pánové na tom ale nejsou prý o moc lépe. "Muži se podílí na reprodukčním problému v dnešní době už zhruba v 50 procentech a některé statistiky hovoří i o větším podílu. Když se páru nedaří, měli by se objednat na vyšetření, aby zjistili příčinu ve chvíli, kdy se žena začne obávat termínu příchodu menstruace," doporučila Brandejská. 

"U žen je optimální reprodukční období 23 až 25 let. Do té třicítky to pořád ještě jde. U pánů do 40 let, nad 40 se říká, že už muž není reprodukčně zajímavý. Lidé by to ale neměli brát doslovně, statistiky jsou jedna věc a osobní dispozice jsou druhá stránka věci. Je dobré se přijít poradit a prodiskutovat to, pokud máte problém," řekla gynekoložka. 

[chooze:article;value:515572]

​Možnost otěhotnění podle ní zhoršuje kouření, drogy i obezita. "Měli bychom se starat o své reprodukční zdraví tak, jako se staráme o zbytek těla. Lidé to berou jako samozřejmost, že to dítě každý musí přece mít. Nezadané ženy směřující ke třicítce by mohly jít na konzultaci a zjistit, jak jsou na tom. Případně si mohou nechat zmrazit vajíčko," poradila Brandejská. 

Existuje mnoho možností asistované reprodukce a podle odbornice se tento obor posouvá kupředu mílovými kroky. Například je možné upravit nějaké budoucí vlastnosti těla. "Dnes už umíme používat genetiku před tím, než embryo transferujeme. Ale musí k tomu být medicínské důvody jako třeba nějaká genetická nemoc. Tam je možné to předávání přerušit. I tohle už umíme, ale myslím si, že by byla pěkná blbost si vybírat barvu očí a vlasů," míní.

Za třicet let se podle ní obor posune do nepředstavitelných rozměrů. "Předpokládám, že už budou umělé dělohy a že se budou koukat, jak jim roste miminko někde v umělé děloze. Tohle podle mě není vůbec sci-fi. Už se dnes transplantují dělohy a pracuje se na vytvoření umělé dělohy, aby dítě dokázalo žít mimo tělo. Myslím, že to je otázka budoucnosti, ale nedokážu říct horizont," uzavřela Brandejská.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.