Zestátnění ČEZu je rozsudek smrti pro český trh a firmy, tvrdí šéf burzy

V akciích energetické společnosti ČEZ mají své peníze stovky tisíc Čechů. Fialova vláda přitom nyní zvažuje její zestátnění. "Na stole je podle mě varianta zestátnění pouze části ČEZu. Kdyby to bylo stoprocentně zestátněno, je to rozsudek smrti pro kapitálový trh a všechny firmy, které by se na něm v Česku chtěly financovat," nastínil Koblic.

Podle něj by pak došlo k odlivu miliard eur, brutálnímu propadu cen a poklesu zájmu o kapitálový trh. Hlavní problém prý je, že by Česko přestalo splňovat kritéria a dostalo by se tak na burzy na úrovni Slovinska či Pobřeží slonoviny. "Vypadli bychom z indexu, kde je Polsko a Maďarsko. Znamenalo by to přeřazení, analyzovali by nás jiní analytici. Bylo by to vlastně vyřazení českého trhu z těch významných trhů. Přijde mi to bizarní, tento scénář by byla katastrofa," dodal Koblic.

[chooze:article;value:489891]

ČEZ má na pražské burze velkou váhu, a to 22 procent, burza by tak ztratila téměř čtvrtinu svého hlavního indexu. "Z hlediska investování si myslím, že existuje řada dalších příležitostí. Co by byla škoda pro Česko, kdyby burza snižovala objemy obchodování, k čemuž by nepochybně došlo, a ty emise by nebyly nahrazeny něčím jiným," podotkl Lukeš.

Oba odborníci zdůraznili důležitost toho, aby lidé investovali. ​"Faktorů, které se teď odehrály, je celá řada. A já věřím, že to přivede Čechy k investování víc než kdy jindy. A zároveň, že si politici uvědomí, že žádná jiná cesta není. Ti lidé se o sebe musí postarat, vytvořit si nějaké bohatství, a to jim vytvoří i firmy, do kterých investují," tvrdí Lukeš.

[chooze:article;value:485563]

"Musíte začít část svého příjmu ukládat a investovat tak, aby se ta hodnota časem zvětšila. Musíte začít, když je vám 25 nebo 30 let, potom vám ty přínosy vygenerují bohatství na stáří. Důležité je, aby se lidé naučili investovat," uzavřel Lukeš. Na závěr se odborníci shodli, že stačí i tisíc korun měsíčně.

Na sestřih z rozhovoru se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.