Zima neřekla poslední slovo! Vidíme to na chování zvěře, řekl myslivec

Přestože řada lidí v Česku si právě až nyní užívá ideálních podmínek pro zimní radovánky, jiní napjatě vyhlíží oteplení a příchod jara. To meteorologické začíná 1. března a trvá do 31. května.

Pokud však budete koukat kolem sebe a pozorovat přírodu, dá se snadno odhadnout, kdy se tohoto období skutečně dočkáme. Odborníci tak už nyní mají o tom jasnou představu a vyhlídky mnohé příliš nepotěší. Shodují se, že ještě nějakou dobu bude u vlády zima.

[chooze:article;value:489016]

"Ještě minimálně do konce února. A přáli bychom si, aby nebylo příliš teplo. Protože v lednu, kdy bylo teplo a byla zahřátá země, tak jsme evidovali enormní výskyt škůdců. A kdyby země nebyla promrzlá, tak by hrozilo jejich přemnožení. Totálně by nám zdecimovali úrodu. Teď se to naštěstí zbrzdilo a utlumili se," řekl TN.cz zemědělec Václav Koutný.

Právě ochlazení v tomto týdnu přilákalo ke krmelcům i více zvěře. "V okamžiku, kdy se sníží teplota, tak zvěř má větší potřebu získat energii, což jsou cukry a nějaké chemické látky. Takže jakmile ty teploty klesnou, tak ta návštěvnost u krmítek je vyšší," přiblížil pro TN.cz člen Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Mezenský.

Mnozí myslivci často pozorují, jak se v lese zbarvuje zvěř. I podle toho se dá totiž poznat, jaké počasí nás bude čekat. "Nepočítám, že by už nemělo mrznout. Zima nám ještě ukáže, že má zuby," doplnil Mezenský.

Přestože podle meteorologů bude v příštích týdnech i 10 °C, zimní bundy a kabáty bychom tedy ještě neměli uklízet hluboko do skříní. Sněhu však už nebude přibývat. "Nastává teď to první předjaří. Pak se ale kolikrát zima vrací v březnu. Nemůžeme tedy říct, že zima tímto končí. Současné výhledy do konce února ale ukazují, že nová sněhová pokrývka už nenapadne," informovala meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:488161]

Jaro však už pomalu klepe na dveře. Na začátku ledna odstartovala dokonce pylová sezóna. "Zaznamenali to doktoři i alergici. Dříve nám také začalo vegetační období cibulovin a prvních sněženek, což je dáno nadprůměrnými teplotami. A ani tento studený týden to nezarazil," dodala Honsová.

České silnice jsou plné děr kvůli proměnlivému počasí. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.