Živočichů v českých zahradách ubývá. Pomoci má soutěž

Anglické trávníky, bonsaje nebo podle pravítka zastřižené křoviny. Přesně to živočichům a hmyzu neprospívá, a proto začali z našich zahrad mizet. Podle odborníků by zahrady měly vypadat jinak.

"Lidé by měli mít na zahradě nějakou vodu, kde se můžou ptáci napít, kde se můžou třeba nastěhovat žáby. A je to velmi příjemné, mít na zahradě jezírko. Ta zahrada by měla být bezbariérová. Neměly by tam být ploty, které budou vytvářet migrační bariéru," tvrdí vedoucí Valašského ekocentra Mirek Dvorský.

Díky hromadě klestí se na zahradě může usídlit třeba ježek. Hromada kamení pak může přilákat ještěrku a existují také hmyzí hotely, které poskytnou útočiště hned několika druhům hmyzu.

[chooze:article;value:556397]

S pomocí těchto a dalších opatření může vaše zahrada získat titul Živá. Stačí se přihlásit a následující víkend pozorovat a zapsat co nejvíc živočichů podle seznamu. A soutěžit mohou i školy. Například Základní škola Bratrství Čechů a Slováků v Bystřici pod Hostýnem se projektu účastní už přes deset let.

"Snažíme se, aby děti měly vztah k zahradě. Je to vlastně umělý ekosystém, ale když do něj člověk málo zasahuje, tak podpoří ty přirozené procesy. Máme tady smíšené záhony, mulčujeme, máme tady louku, hodně kvetoucích rostlin," říká učitelka pěstitelských prací Jitka Vašinová.

O živočichy v zahradě je možné pečovat také bez účasti v soutěži. V zimě může ekosystému prospět například přikrmování ptáků.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.