Zkáza v Žebráku. Oheň způsobil škody za miliardy, mohlo jít o nedbalost, tvrdí policisté

Skladovací hala na výrobu plastů začala hořet v pondělí před jedenáctou hodinou ve Skandinávské ulici v Žebráku. Na místě zasaholo 33 jednotek hasičských vozů a více než 150 hasičů. Obyvatele města tehdy vyzvali hasiči k tomu, aby kvůli valícímu se dýmu nevětrali.

Nejvyšší možný stupeň požárního poplachu, který byl vyhlášen odpoledne, hasiči v osm večer postupně snížili na druhý stupeň. V úterý dopoledne snížili stupeň kvůli dohašování na základní, tedy nejnižší. 

Hala se částečně zřítila, hasiči proto ještě do úterního rána zasahovali z venku. Záchranáři museli přímo na místě ošetřit patnáct hasičů. "V jednom případě měl hasič lehce popálené rameno, ve dvou případech to byly dva kolapsové stavy," informovala v pondělí TN.cz mluvčí středočeských záchranářů Monika Nováková. U dalších řešili přehřátí organismu a dehydrataci. Tři z hasičů museli kvůli opakovanému přehřátí převézt do nemocnice na pozorování. Ostatní se však mohli vrátit k zásahu.

[chooze:article;value:515733]

Škodu hasiči vyčíslili na 1,8 miliardy korun, zásahem měli zachránit majetek za zhruba 100 milionů korun. Podle policistů jde o čtvrtou největší škodu způsobenou požárem po roce 1990. 

Požár hasiči lokalizovali v pondělí před třetí hodinou odpoledne, kdy se podle nich přestal šířit dál. Zasažená měla být hala společnosti Novares, která vyrábí součástky do aut. Úplná likvidace požáru ale podle mluvčího Sýkory může trvat až několik dní.

Zločin z nedbalosti? 

Proč začalo hořet, zatím není jasné a bude to předmětem vyšetřování. Policisté však pracují s verzí vzniku požáru z nedbalosti nebo technické závady. "Berounští kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu obecného ohrožení z nedbalosti," uvedla pro TN.cz mluvčí středočeských hasičů Michaela Richterová.

V případě obvinění může pachateli hrozit až osm let vězení. Úmyslné zapálení prozatím kriminalisté vyloučili, podle mluvčí je ale ještě třeba prověřit všechny okolnosti. 

V úterý ráno hasiči likvidovali pouze lokální ohniska. "Vyhledáváme skrytá ohniska požáru. Pod zřícenou halu probíhá k mírnějším požárům, které musíme uhašovat. Těžká technika pak odstraňuje železobetonovou konstrukci," upřesnil mluvčí středočeských hasičů Jan Sýkora. Před devátou hodinou ráno se podle něj část jednotek začala vracet zpět na základny. ​

[chooze:article;value:516415]

"Z haly se zřejmě nic zachránit nic zřejmě nepodaří, byla zničena v plném rozsahu," řekl ve vysílání TN Live mluvčí hasičů Sýkora.

V pondělí před druhou hodinou odpoledne na místo přiletěl i vrtulník Black Hawk, který pomáhal s hašením vnitřku haly. 

V Plzni hořel dvoupatrový dům 

V pondělí nešlo o jediný rozsáhlý požár. Další likvidovali hasiči v Plzni, kde hořel patrový bytový dům nedaleko centra. Oheň zasáhl nebytové prostory v podkroví. Z přilehlých budov kvůli obavám z bezpečnosti evakuovali několik lidí. Co oheň způsobilo, není zatím jasné.

Na místě se zranili dva hasiči. Podle mluvčího plzeňských hasičů Petra Poncara museli záchranáři převézt do nemocnice jednoho z nich, který si poranil ruku, když propadl stropem. Oheň se podle něj po poledni přestal dál šířit. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.