Zmatky kolem přijímaček. Děti už se radovaly z přijetí, vše může být jinak

"Výsledky přijímaček musíme stáhnout a uchazeče o studium znovu rozřadit." Tuto informaci včera večer obdrželi ředitelé středních škol a gymnázií. Několik desítek z nich totiž špatně stanovilo pořadí uchazečů, šest z nich dokonce nastavilo u více než tisícovky budoucích studentů, že nesplnili kritéria přijímacího řízení, ačkoliv opak byl pravdou. Nebyli tedy přiděleni na školu, kam mohli být přijati.

"Kvůli těmto šesti ředitelům jsme přistoupili k tomu, že jsme anulovali rozřazení ze čtvrtka a v pátek jsme rozřadili komplet všechny uchazeče v celé republice znovu," říká ředitel Cermatu Miroslav Krejčí.

[chooze:article;value:541172]

​"Dostali jsme mail od Cermatu informaci, že některé školy tam udělaly chyby a že se musí výsledky znovu přehodnotit," informuje Renata Schejbalová, předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií ČR.

"Chyba se mohla stát, v tom množství mailů, které od Cermatu takřka denně přichází, se to mohlo vloudit," dodává šéf Cermatu.

Jenže některé školy už výsledky předběžně zveřejnily – takže uchazeč, který se původně dozvěděl, že se na vysněnou školu nedostal, se ve finále může třeba i radovat. Jenže se mohlo stát i přesný opak, že se někdo radoval z přijetí na školu a podle nového řazení úspěšný bude.

"Pokud se tak stalo, tak si myslím, že je to pochybení vedení škol a stávat by se to nemělo, může to vyvolávat zbytečné naděje," vysvětluje Jan Teplý, ředitel ve společnosti Gymnázium Evolution Sázavská.

Oficiální výsledky musí školy zveřejnit až ve středu 15. května. Ministerstvo školství nepočítá s tím, že bude chybující ředitele škol nějakým způsobem sankcionovat. Každopádně Cermat už v neděli mimořádně zpřístupní rodičům informace o tom, jak jejich děti uspěly u jednotné přijímací zkoušky z českého jazyka a matematiky. V digitálním systému DiPSy najdou i opravené záznamové archy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.