Změny v dopravě a jiný termín vyplácení penzí. Přehled, co bude od května jinak

MHD bude jezdit jinak 

Na pozoru by se měli mít lidé v Ústí nad Labem, od 1. května totiž dojde ve městě k významnému přečíslování linek ve veřejné dopravě. Jedná se o plánovanou druhou etapu změn v městské hromadné dopravě. "Naše nová linková koncepce vychází z aktuálních potřeb obyvatelstva. Díky této změně poskytneme našim cestujícím více místa na vybraných spojích nasazením trolejbusů místo autobusových spojů," sdělila ke změnám mluvčí městského dopravního podniku Jana Dvořáková. Podrobnosti o všech změnách se dočtete ZDE

Také Pražany a návštěvníky hlavního města v několika posledních dnech zaskočilo, že tramvaj, kterou pravidelně jezdí, změnila trasu nebo dokonce nejela vůbec. Změny se týkají tramvajových linek 1, 3, 6, 7, 12, 14, 15, 24, 25, 26, 91, 92, 94 a 96. Nově vyjely náhradní denní tramvajové linky 30, 31 a 34 a noční linka 90. Autobusové linky 207, 905, 907, 908, 909, 911 také čeká pár změn. Důvodem je konec rekonstrukce tramvajové trati na Letenském náměstí a začínající opravy trati v oblasti Masarykova nádraží. Kudy linky dočasně pojedou, zjistíte na webových stránkách Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP). 

S dočasnými změnami v městské hromadné dopravě musejí počítat rovněž cestující například v Brně, Liberci, Jablonci nad Nisou nebo v Ostravě. Podrobnosti najdou zájemci na internetových stránkách dopravních podniků jednotlivých měst.

[chooze:article;value:551668]

​Výsledky přijímaček

Duben byl zřejmě pro žáky posledních ročníků základních škol, ale také pro sedmáky a páťáky nejpernějším měsícem školního roku. Dělali totiž státní přijímací zkoušky na střední školy. Uchazeči psali jednotné testy z češtiny a matematiky, někde i z cizího jazyka. 

A v polovině května budou mít jasno. Už 7. května ředitelé vrátí výsledky CERMATu, a to včetně školních částí. Po půlnoci 8. května CERMAT přepočítá výsledky, rozdělí žáky do škol a předá výsledky ředitelům. V pondělí 9. května ředitelé výsledky zkontrolují, následně musí získat několik dnů na seznámení se spisem ve správním řízení a výsledky budou celostátně vyhlášené 15. května, kdy je mají ředitelé škol oficiálně zveřejnit. Pokud to zájemcům o studium nevyjde, od 19. do 24. května mohou podat přihlášky do druhého kola.

Daňové přiznání 

Doslova už jen pár hodin mají lidé v České republice na to, aby podali sami daňové přiznání. Učinit tak mohou navíc jen elektronicky. Letos připadá nejzazší termín na 2. květnaVe stejný den se také podává elektronicky daňové přiznání pro daň z neočekávaného zisku za rok 2023. "Nejsnazší a nejrychlejší způsob je využít portál MOJE daně, který má již více než 660 tisíc uživatelů," radí Finanční správa. Lidé mohou použít také svou datovou schránku. 

Daňové přiznání je povinen podat každý, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, přesáhly 50 000 korun, pokud se nejedná o příjmy od daně osvobozené.

[chooze:article;value:552814]

​Výplaty důchodů

V květnu nedostanou někteří Češi důchody tak, jak jsou zvyklí. Pravidelnou výplatu naruší státní svátek 8. května, a tak senioři musejí počítat s tím, že se změní termín vyplácení penzí. Tentokrát to však bude změna k lepšímu, protože peníze dostanou dříve, než jindy. Penze, u kterých výplatní termín připadá na 8. května, bude Česká správa sociálního zabezpečení lidem vyplácet o den dříve a peníze tak dostanou už 7. května.

Jiný systém placeného parkování 

Některá města – například Blansko - mění systém placeného parkování. "Nový systém zavádí tři placené zóny parkování. V každé z nich bude platit jiný ceník parkovného a také jiná doba, po kterou bude stání vozidel zpoplatněno. Nařízením rady o placeném stání vozidel ve městě se snažíme v zóně I, tedy v centru města, zvýšit obrátkovost parkování. Zavedením první půlhodiny zdarma chceme také podpořit podnikatele, kteří mají ve středu Blanska svoji provozovnu," uvedlo vedení města.

Otevírací doba v obchodech 

Na květen připadají dva státní svátky, oba letos připadají na středu. A zatímco první májový den mohou lidé nakupovat dle libosti, o týden později by šli do obchodů zbytečně. Výročí konce druhé světové války je totiž svátkem, u kterého zákon nařizuje, aby prodejny s plochou nad 200 metrů čtverečních měly zavřeno. Kromě nich musí 8. května zůstat zavřené rovněž bazary, výkupny odpadu a zastavárny. 

[chooze:article;value:552450]

​Dny otevřených dveří

Úřad vlády letos opět připravil příležitosti veřejnosti prohlédnout si jinak nepřístupné prostory. 1. a 4. května zájemcům pootevře své dveře Kramářova vila. Návštěvníci se mohou těšit na prohlídku interiérů i rozsáhlé zahrady s vyhlídkou doprovázenou odborným výkladem průvodců, a to nejen o historii vily, ale i o jejích majitelích Naděždě Kramářové a Karlu Kramářovi.
 
Ve dnech 8. a 18. května bude zpřístupněn pro veřejnost Hrzánský palác. Lidé se mohou těšit na komentovanou prohlídku interiérů, vychutnat si mohou rovněž vyhlídku z terasy, kterou obdivoval i nejvýznamnější nájemník paláce – T. G. Masaryk, který tam žil v letech 1894 až 1896. Prohlídky každoročně probíhají v organizovaných skupinách, přičemž jedna trvá přibližně 40 minut. 

19. května otevře své brány Lichtenštejnský palác, který si zvolila za své sídlo řada šlechticů. 

V sobotu 4. května pořádá pražský dopravní podnik den otevřených dveří v areálu depa Kačerov. Příznivci městské hromadné dopravy se mohou těšit na prohlídku zázemí a technických prostor areálu, ukázku vozového parku a bohatý doprovodný program. Akce se koná u příležitosti 50 let provozu pražského metra.

Nové ceny energií a změna příspěvku od státu. Přehled, co je od dubna jinak (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.