Znovuzapojení ruských sportovců vyvolává odpor. Proti jsou i politici

Doporučení olympijského výboru vydané v době, kdy Rusko dál útočí na Ukrajinu, zklamalo českého prezidenta, premiéra i ministra zahraničí. "Ač je mi některých sportovců z Ruska a Běloruska osobně líto, tak tím, že slouží jako nástroj režimu, který prokazatelně páchá zlo, bohužel budou vystaveni izolaci a měli by být," vyjádřil se Petr Pavel. 

Podobný názor má i premiér Petr Fiala (ODS). "Obecně platí, a je to moje přesvědčení, že bychom se měli vyhýbat tomu, abychom připouštěli účast ruských a běloruských sportovců na takových událostech, jako jsou třeba olympijské hry," uvedl Fiala.

"Dokud si ruští sportovci a ruská společnost neuvědomí, že Vladimir Putin je přivedl do světové izolace, tak nemají na těch soutěžích co dělat," řekl lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

[chooze:article;value:497090]

​A se znovuzapojením ruských sportovců nesouhlasí ani ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). "Na Ukrajině zemřely stovky sportovců a trenérů, je to obrovská tragédie a ty olympijské ideály byly doslova pošlapány v situaci, kdy Rusko porušilo nejen Chartu OSN," řekl ministr.

Doporučení Mezinárodního olympijského výboru (MOV) ostře odmítlo Polsko. Vytvořit chce koalici států požadujících změnu doporučení. Proti MOV a jeho šéfovi Thomasi Bachovi se ostře ohradili i sportovci, mimo jiné třeba olympijský vítěz z Atlanty, bývalý ukrajinský boxer Vladimir Kličko.

Proti jsou ale i sportovní reprezentanti z Česka. "Nemůžeme připustit, aby se jakýkoliv ruský nebo běloruský sportovec zúčastnil našich soutěží, protože to je otevřená reklama ruské propagandě, ruské válce," uvedl hokejista Dominik Hašek.

[chooze:article;value:497061]

​Proti jsou sportovci i přes to, že by se účastnit mohli jen ti, kteří nejsou příslušníky armády nebo bezpečnostních složek. "V kontextu těch zpráv, kdy Rusové unášejí děti, terorizují civilní obyvatelstvo a hrozí jadernou válkou, prostě takový stát nemá vůbec být na olympiádě," myslí si vodní slalomář Vavřinec Hradilek.

Národní sportovní agentura se ale ještě bude celou situací zabývat. "Naše další kroky budeme plánovat a koordinovat s našimi evropskými partnery, kteří mají obdobný názor," objasnil předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek.

Dokud trvá ruská agrese, Český olympijský výbor podporuje sankce vůči Rusku a Bělorusku, věcí se ale dál zabývá. "Součástí nezávislé expertní skupiny, jejíž vznik Český olympijský výbor inicioval, je i Martin Smolek, vrchní ředitel sekce právní a konzulární na ministerstvu zahraničních věcí. Skupina již spolu komunikuje a tématu se věnuje," uvedla mluvčí výboru Veronika Linková.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.