Zoufalí Ostravané se musí vystěhovat. Pro seniory je to rozsudek smrti, zlobí se

Nájemníci několika městských bytů v moravskoslezské metropoli se dostali do nezáviděníhodné situace. "Bez jakéhokoliv upozornění nám přišlo, že nás vystěhují. Bydlím tady 22 roků, nevím, kam půjdu, je mi 70 let. Pro všechny seniory, kteří to dostali, by to mohl být rozsudek smrti. Nikdo z nich nepočítal s tím, že třeba půjde do domova důchodců," sdělil jeden z nájemníků.

"Vyhazují mě s nezletilou dcerou a s babičkou, která má třetí stupeň invalidity," stěžuje si další. "Převážně jsou tady lidi starší, pro ně už je strašně těžké se někam přestěhovat, je to psychicky náročné, spousta z nich má už teď deprese," shodují se ostatní obyvatelé domů.

[chooze:article;value:550308]

​"Snažíme se to řešit. Je to samozřejmě nepříjemné, ale ten dům je v podstatě, když to tak řeknu, časovanou bombou. My nevíme kdy, co, jak. My jsme hospodář správný, takže se to snažíme nějakým způsobem řešit," uvedl Martin Kret (ANO), místostarosta městského obvodu Ostrava-Jih.

Problém, kvůli kterému se musejí nájemníci 58 bytů vystěhovat, je údajně ve špatně postavených základech. Týká se to čtyř vchodů. Struska, kterou stavbaři před téměř 30 lety použili, je podle radních nekvalitní. Navíc se v domě začaly před dvěma roky objevovat první praskliny. Proto radnice objednala posudek, aby zjistila, jestli lidé v domě nejsou v ohrožení.

"Obvod se snaží nájemníkům vyjít co nejvíce vstříc a s dostatečnou dobou dopředu je informovat o situaci. Momentálně jsme jim zaslali informativní dopis, jakým způsobem bude situace dál řešena. Je to i v mém osobním zájmu, aby došlo k nějaké spokojenosti u nájemníků," sdělil dále Kret.

Nemáme informace, zlobí se lidé

Obyvatelé domu si ale stěžují na nedostatek informací. Dostali jen dopis, že byty budou muset opustit. Mnozí nevěděli, jestli jim radnice pomůže sehnat náhradní bydlení, nevěděli, proč se musí stěhovat a ani dokdy musí mít novou střechu nad hlavou. Proto se obrátili na pořad Na vaší straně.

"Čekáme, opravdu nic nevíme, je to zvláštní. Moje matka má už věk, jsme proto zvědaví, jak to dopadne," svěřila se dcera jedné s nájemnic. Třeba Petr Till, který bydlí ve dvoupokojovém bytě sám, už začal balit. "Za osm let jsem se tu zabydlel, líbí se mi tady, bydlí se mi tady dobře. Představa, že po osmi letech odsud odejdu, je pro mě hodně špatná. Hlavně když nevím, kam, kdy a za jakých podmínek půjdu. Dostal jsem super byt, kde platím kolem 7 000 se vším, a teď o to z ničeho nic přijdu a nevím ani proč," zlobí se pan Till.

Kromě toho, že to měli lidé blízko na autobus, do obchodu a za domem největší lesopark v Ostravě, platili posledních 15 let radnici také nízký nájem. Jednopokojový byt vyšel přibližně na 3 000 za měsíc včetně všech poplatků, dvoupokojový byl za zhruba dvojnásobek. Na tyto ceny musejí nájemníci podle realitních makléřů v současné době zapomenout. Obce i soukromí majitelé bytů chtějí nejméně dvojnásobek.

[chooze:article;value:550268]

​"V Ostravě je nájemních bytů momentálně dostatek. Je to proto, že v době covidové řada lidí řešila investice právě nákupem bytů, které teď pronajímají. Ceny nájemní bydlení v Ostravě, třeba 2+1 ve slušném stavu, začínají od 9 000 bez energií. Větší byty jsou samozřejmě dražší. 3+1 bez energií začínají na částkách kolem 12 tisíc," uvedla realitní makléřka Jana Římanová.

"Moje maminka bydlí ve vedlejším domě a je ve stejné situaci. Zvažujeme tedy, že spolu půjdeme do drahých bytů. Ve finále skončíme ve 3+1 řekněme za 20 tisíc. Ale nedá se nic dělat," poznamenal pak Till. "Na úřadě vám řeknou, že za tu dobu, co tu bydlíte, třeba nějakých 20 let, jste si měli našetřit na nové bydlení. Tohle mi řekli přímo do očí," doplnil další z obyvatel domu.

Informace o tom, že budou za nájem platit víc než dosud, některé nájemníky staví do těžké situace. "Trojnásobek toho, co platím teď. Já si to jako matka samoživitelka prostě nemůžu dovolit," doplnila žena, které se situace také týká. 

Radnice změnila názor

Radnice nájemníky rozdělila do dvou skupin. Ti, kteří mají smlouvu na byt na dobu určitou, se mají vystěhovat do konce září. Nájemníci s dekretem na dobu neurčitou zatím netuší, dokdy mají vyklidit byt. Podle vedení radnice by to ale měli udělat co nejdříve. 

Podle nového občanského zákoníku radnice nemusí nájemníkům zajistit náhradní ubytování a ani oni sami to nemohou požadovat. "Radnice s těmito lidmi chce jednat, z toho lze dovodit, že jim bude ochotná vyjít maximálně vstříc. Pořád je ale lepší se přestěhovat, než aby vám spadl dům na hlavu," uvedl advokát Lukáš Seibert.

[chooze:article;value:551841]

"Do domova důchodců určitě ne, jsem soběstačná, je mi 78 let. Proč bych měla hledat nějaké bydlení? Kam mám jít, k nějaké babce do domova důchodců?" zlobí se další žena.

​Po týdnu nejistoty se obyvatelé bytů dočkali prvních podrobnějších informací tuto středu, když si je radnice pozvala do místního kulturního domu, aby jim situaci vysvětlila. Pořad Na vaší straně u toho byl.

Místostarosta tam obyvatelům přislíbil, že obecních bytů má radnice nakonec dostatek pro všechny, kteří se budou muset vystěhovat. "Momentálně máme k dnešnímu dni k dispozici 60 bytů pro nájemce," informoval přítomné místostarosta Kret.

Na radnici by si měli vyjasnit, proč tohle obyvatelům bytů neřekli hned a týden je nechali žít v nejistotě, jestli budou mít kde bydlet. Zda opravdu všichni, kteří to potřebují, dostanou náhradní bydlení, si redaktoři pořadu Na vaší straně pohlídají. Co bude ale s domem, v tuhle chvíli město neví. Na jeho opravu bude potřeba 60 až 80 milionů korun, které zatím radnice nesehnala.

[chooze:article;value:550535]

Pět rad, na co si dát pozor, když si pronajímáte byt

Nájemné
Ve smlouvě by měla být uvedena nejen výše nájemného, ale také to, kdy jej platit, jakým způsobem, a přesně by měly být vymezeny i prostory, které k nájmu patří, třeba sklep či předzahrádka.

Předávací protokol
Předávací protokol vám pomůže předejít pozdějším sporům. Vhodné je ho doplnit i o fotografie. Zahrnovat by měl stavy měřičů, výčet vybavení bytu i informaci, kolik vám majitel dal k bytu klíčů. Při předávání bytu si vše důkladně prohlédněte, podlahy, okna, dveře, spotřebiče i nábytek. Pokud najdete škrábance či rozbité věci, vyfoťte si to.

Opravy a údržba
Co se týká údržby a oprav bytů, drobné opravy jsou standardně účtovány uživatelem bytu. Taková standardní výše je do pěti tisíc, to znamená, že tyto opravy by si měl řešit ten, kdo v bytě bydlí, všechny ostatní hlásit majiteli s dostatečným předstihem. Někdy bývá oboustranně výhodné domluvit se třeba na tom, že nájemník byt částečně zrekonstruuje a za to platí nižší nájemné.

Co ve smlouvě být nemůže
V rámci nájemní smlouvy by určitě nemělo být omezení, které se týká nějakých národnostních nebo rasových omezení. Pronajímatel také nemůže zakázat domácí mazlíčky, návštěvy, kouření v bytě, a dokonce ani nahlášení trvalého bydliště.

Výpovědní lhůta
U smluv na dobu neurčitou platí tříměsíční výpovědní lhůta. Nájemce může smlouvu na dobu určitou předčasně ukončit jen v případě, že se z jeho strany zásadně změnily okolnosti a nelze po nájemci rozumně požadovat, aby v nájmu pokračoval. Vypovědět smlouvu také může, pokud se nemovitost stane nepoužitelnou k bydlení. Pronajímatel pak může smlouvu vypovědět, pokud se nájemník dopustí zvlášť závažných porušení smlouvy. Nejprve ho ale musí vyzvat, aby tak přestal činit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.