Zvrat v případu postřelené kadetky Míši. Šlo o pracovní úraz, uzavřel úřad

Podle deníku Aktuality.sk inspekce vyhodnotila Míšino zranění jako pracovní úraz. Mladá kadetka tak má mít nárok na odškodnění za těžký úraz i na pravidelnou měsíční rentu. Škola má k incidentu vypracovat potřebný záznam, aby mohla uplatit své zákonné nároky.

"Z důvodu, že nadřízený nevyhodnotil úraz kadetky Policejního sboru a nepostupoval podle zákona a interních předpisů ministerstva vnitra Slovenské republiky, je dodatečně povinen vypracovat záznam o registrovaném služebním úrazu," uvedl úřad v tiskovém prohlášení, který citoval deník tvnoviny.sk.

Vedení akademie totiž zpočátku tvrdilo, že Míša nebyla postřelena na výuce. K nehodě mělo podle školy dojít na kroužku střelby. V takovém případě by ale šlo o mimoškolní aktivitu, takže by kadetka zřejmě neměla žádný nárok na kompenzaci od státu.

[chooze:article;value:499500]

​Inspekce zároveň pověřila rektora akademie, aby odstranil nedostatky, které při kontrole zjistila. Jedná se zejména o oblast bezpečnosti a ochranu zdraví při práci. Následně má o splnění úkolů podat zprávu.

Míša utrpěla těžká zranění letos v březnu na střeleckém polygonu školy. Postřelit ji měl přímo pedagog Vladimir Šeparnev. Podle dřívější výpovědi postřelené kadetky měli střílet přímo na sebe. Pedagog to prý nazval "duelem". Jak se ale dostal do instruktorovy zbraně ostrý náboj, stále není jasné.

Postřelená Míša musela opět vypovídat. Instruktora obvinili, v případu jsou ale stále nejasnosti (04/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.