Červená čára, za kterou Putin nepůjde. Experti popsali, kde se ruská agrese zastaví

Ruský prezident Vladimir Putin válečné kroky proti Západu nepodnikne. Alespoň to tvrdí experti z amerického Institutu pro studium války (ISW). Zatažení zemí NATO do války podle nich nehrozí. Výhrůžky ze strany ruského režimu totiž neodpovídají jeho reálným možnostem.

Podle ISW tak Rusko využívá jaderné hrozby pouze k zastrašení Západu. Své rétoriky se ale ruský prezident drží, a to i navzdory tomu, že by taková válka mohla mít pro Rusko fatální následky.

[chooze:article;value:488068]

​Putinovo chování prý ale naznačuje rozpor mezi jeho původními cíli a ochotou učinit riziková rozhodnutí. Pravděpodobně se tak k válce uchýlil s domněním, že ruské síly dokáží obsadit Kyjev i bez jakýchkoliv významných vojenských obětí.

Zachycené ruské vojenské plány například odhalily, že Kreml očekával, že ruské síly ovládnou Kyjev za několik dní. Ruské zpravodajské služby zase údajně očekávaly kolaps ukrajinské armády a kremelští propagandisté ​​pak preventivně publikovali předem napsaný článek vychvalující ruské "vítězství" už 26. února 2022, tedy hned dva dny po zahájení invaze.

Rozporu mezi původními cíli a rizikovým chováním nasvědčuje i fakt, že Putin v únoru 2022 odmítl varování ruské centrální banky o vlivu války na budoucnost ruské ekonomiky. Pravděpodobně tak nepočítal s přísnými západními sankcemi a nepředpokládal, že se Západ do války zapojí tak významnou podporou Ukrajiny.

[chooze:article;value:488389]

​​Podle zpráv deníku Kyiv Independent ztratilo od začátku války Rusko už více než 132 tisíc vojáků. Přišlo také o 3 231 tanků, 6 415 obrněných vozidel a 1 958 dronů. Boje ale pokračují. Město Bachmut v Doněcké oblasti čelilo v neděli dalšímu ostřelování, během kterého byl zabit minimálně jeden člověk.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navíc upozornil, že Rusko se chystá vzhledem k blížícímu se výročí invaze na Ukrajinu udělat "něco symbolického", aby vynahradilo své ztráty z minulého roku. Podle prezidenta tak hrozí další masivní útok.

Rusko chystá nový úder, tvrdí Reznikov. Zaútočit má na výročí invaze:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.